Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Земеделие

Владимир Иванов: Цените на плодове и зеленчуци през лятото ще са поносими

При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо 2021 г., посочи председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата

Владимир Иванов: Цените на плодове и зеленчуци през лятото ще са поносими

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При равновесие на пазара на енергийни ресурси, ще настъпи и спокойствие на пазара на храни. Това коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година, отбеляза той. И допълни, че мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково.

След отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено на пресни зеленчуци. През юни се очаква стабилизиране на цените. Може би няма да се отчете тенденция надолу в цените, но няма и да растат, уточни Иванов. 

Още по темата

Той допълни, че към 19 май цените на едро намаляват при доматите, ягодите, краставиците. При млечните продукти има устойчив ръст. "Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза", посочи Иванов.

Цената на свинското месо се задържа през последната година, но цените устойчиво растат при пилешкото месо. „Това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление“, каза още Иванов.

Като добра тенденция Владимир Иванов открои предпочитанията към българската продукция и прогнозира, че през летните месеци "българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци".

Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби, но няма да свали цените, смята Иванов. Той очаква тези равнища на цената на хляба да са за доста дълъг период.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Земеделие
Австралия налага блокада за пчели след нашествие на опасен акар