IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в бизнес имоти в Европа все по-често влагат в отворени фондове

Експерти се опасяват, че инвеститорите в отворените фондове за имоти са пропуснали добрите възможности за висока доходност

12:32 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвеститорите в бизнес имоти в Европа все по-често се насочват към фондовете за имоти в търсене на доходност въпреки проблемите на отворените фондове за имоти от миналата година заради Brexit, пише FT.

През 2016 г. повечето отворени фондове за инвестиции в имоти, които са достъпна алтернатива и за физически лица, спряха обратните изкупувания за няколко месеца след референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Тогава инвеститорите масово искаха да изтеглят средствата си и фондовете не успяха да се справят с наличната ликвидност.

Повечето отворени фондове подновиха дейността си след няколко седмици, след като продадоха имоти, за да наберат средства.

Европейските инвеститори обаче не показват безпокойство заради миналогодишната ситуация. Отворените фондове, които позволяват тегления на инвестицията по всяко време, са привлекли най-много средства през 2016 г. от последните четири години, показват данни на компанията за анализи Morningstar.

Отворените фондове за инвестиции в имоти в Европа, с изключение на Великобритания, са привлекли 6,4 млрд. евро през 2016 г. Сумата почти се е удвоила за период от 4 години заради желанието на инвеститорите да се възползват от растящите цени на имотите и атрактивната доходност на фона на ниските лихви.

Улрих Браун от Credit Suisse Asset Management – глобален фонд за инвестиции в имоти, посочва, че има изключителен интерес към този клас активи. „Причината е проста – хората искат стабилна доходност. Имотите могат да я предоставят“, допълва той.

Карълайн Симънс от UBS Wealth Management във Великобритания коментира, че интересът към фондовете за имоти отразява макроикономическата среда. „Много хора са фокусирани върху доходността и в Европа, тъй като лихвите по облигациите са ниски, имотите изглеждат атрактивни от гледна точка на доходност“, казва тя.

Активите под управление на отворените фондове за инвестиции в имоти в Европа, с изключение на Великобритания, са скочили до над 125 млрд. паунда в края на 2016 г. от 101 млрд. паунда към края на 2013 г., показват още данните на Morningstar.

Проблемите, през които преминаха фондовете за имоти на Острова, отново повдигнаха въпроса за ликвидността, което си остава неразрешен структурен проблем.

Някои регулатори в Европа, включително и във Великобритания, вече обсъждат различни възможности за адресиране на проблемите с ликвидността на отворените фондове за инвестиции в имоти. Имаше опити за справяне с проблема в Германия, чиито отворени фондове също преминаха през тежък период след глобалната финансова криза от 2008-2009 г.

Най-големите отворени фондове за инвестиции в имоти в Европа са именно в Германия, включително и безапелационният пазарен лидер Deka-Immobilien Europa. Регулаторите в страната затегнаха правилата за фондовете през 2013 г. Сега инвеститорите дават значително по-дълги предизвестия, че искат да изтеглят парите си.

Дори и като се изключат опасенията за ликвидността, някои анализатори предполагат, че инвеститорите в бизнес имоти, които се насочват към отворените фондове, са пропуснали най-добрите възможности за генериране на добри доходи.

През последните години фондовете се представяха изключително силно, като паневропейският индекс MSCI, който отразява динамиката на най-големите фондове в Европа, отчиташе годишна възвръщаемост от порядъка на почти 11% през последните три години.

Мениджърите на активи обаче започват да занижават очакванията си за доходност и възвръщаемост заради несигурните перспективи пред Европа. Това се вижда и от доклад на консултантската компания PwC, изготвен съвместно с неправителствената организация Urban Land Institute.

Повече от три четвърти от инвеститорите, анкетирани за доклада, очакват по-слабо представяне през тази година. Ескалират и опасенията, че първокласните активи са надценени.

Градове като Мюнхен и Стокхолм пък са застрашени от жилищен балон, предупреждава швейцарската банка UBS. Има опасения и за забавяне на търсенето на бизнес имоти в градове като Лондон, където има огромен запас от офис площи, които трудно ще намерят обитатели. Затова и прогнозата е твърдо за забавяне на ръста на цените на имотите в Европа.

Очаква се също така атрактивността на инвестициите в имоти да намалее с увеличението на лихвените нива, тъй като това ще доведе до ръст на разходите по заемите и на лихвите по държавните облигации. Тенденцията за ръст на лихвите вече е видима в САЩ, но в Европа едва ли ще се зароди през тази година. Така че на Стария континент интересът към имотите ще се задържи висок поне докато лихвите останат ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още