IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в очакване на промените

Вижте гледната точка на изпълнителните директори на някои от пенсионноосигурителните дружества пред Investor.bg по промените в осигуряването

11:53 | 21.01.15 г. 27
Пенсионните фондове в очакване на промените

За период от около 12 години средствата на осигурените лица в универсалните пенсионни фондове (УПФ) са нараснали повече от инфлацията и покупателната способност на парите е съхранена. Ако бъде създаден капиталов стълб в НОИ, управлението на средствата трябва да се осъществява по правилата, които се прилагат към частните дружества. Конкуренцията между дружествата може да се стимулира чрез въвеждане на мултифондовете, а рисковото управление гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход. Таксите за управление на активите може да се намалят, но след оценка на въздействието на евентуалните промени върху дейността на пенсионните дружества. Тристълбовият пенсионен модел трябва да се запази, за да се видят след години резултатите от него.

Това са основните тези, които директорите на пенсионноосигурителни дружества защитават и ще отстояват по време на предстоящите дискусии по темата.

Законодателната промяна от края на миналата година, даваща възможност на започващите за пръв път работа през 2015 година и на родените след 31 декември 1959 година да избират къде да се осигуряват - изцяло в НОИ или и в задължителен пенсионен фонд, продължава да бъде сред най-горещите теми и в началото на тази година. Дебатите продължават и днес в рамките на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Въпреки че НС прие поправката, тя не е в сила до края на март, когато трябва да имаме цялостна нова визия за този конкретен казус и за пенсионната реформа.

Пред Investor.bg позиция изразиха изпълнителните директори на ПОД Алианц България, ING Пенсионно осигуряване, и ПОД ЦКБ „Сила“.

София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България

Спекулативни са твърденията, които се тиражират в публичното пространство, че парите в универсалните пенсионни фондове намаляват. Не само, че не намаляват, а за 12 години сме компенсирали инфлацията, а покупателната способност на средствата е съхранена. По последни данни доходността на спестяванията е с 0,5 процентни пункта над натрупаната инфлация, каза Христова.

Относно таксите, които удържат УПФ - 5% еднократна такса върху новата вноска и 1% такса за управление на активите, тя каза, че още преди две години от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване са дали предложение до КФН за тяхното намаляване с идеята да се стабилизират финансово дружествата, независимо от периода на създаването им, тъй като те са започнали работа по различно време през годините. Христова посочи, че тогава промените на таксите не са били гласувани от парламента, за което дружествата нямат вина. Тя уточни, че принципно УПФ нямат нищо против намаляването на таксите за управление, единствено трябва да са обвързани с дейността на дружествата. Христова напомни и че тези 5% не са събирани през 12-те години, защото при стартирането на дейността таксата е била по-ниска. 

Относно излязлата на дневен ред стара идея – да се въведат мултифондовете, тоест осигурените за втора пенсия сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни или рискови инвестиционни портфейли, Христова коментира, че преди няколко години е участвала в обсъждания за въвеждането им – да се управляват портфейли с висок рисков профил, обвързан с жизнения цикъл на хората. „Това е единствената гаранция срещу кризи и гаранция за парите на хората", каза тя и допълни, че това вече е направено в други държави – Хърватия, например. По нейни думи именно рисковото управление на средствата гарантира, че в момента на пенсионирането лицето ще получи най-висок доход. Христова посочи, че за въвеждането на рисковите инвестиции са необходими реални действия, а иначе вече е обсъждано.

Относно идеята, която излиза от Реформаторския блок, за създаване на капиталов стълб в НОИ, тя каза, че няма възражения за подобна конкуренция, но стига да се направи по еднакви правила. Нейното мнение е, че мястото на капиталов пенсионен стълб не е в НОИ, защото там принципът на управление на парите е друг – разходопокривен, при който когато не стигат парите, се дават от държавния бюджет. Христова подчерта, че солидарният фонд няма как да се справи с покриването на разходите за пенсии заради лошите демографски статистики, основната от които е, че след години работещите ще са много малко и няма да могат да издържат пенсионерите.

„Само тристълбовият пенсионен модел може да осигури устойчивост на пенсионната система в България", категорична е София Христова.

Тя призова управляващите да имат търпението да видят ефектите от този модел, който работи в последните 12 години, защото е видно, че той работи и показва положителни черти, които не бива да се зачеркват. По време на предстоящите обсъждания по промените Христова очаква да надделее здравият разум по цялостна пенсионна реформа с хоризонт 30-40 години, а да не се правят реформи на парче, защото те няма да донесат положителен резултат.

Анастас Петров, изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване

Цифрите не подкрепят твърдения за това, че УПФ са източени, че парите там намаляват и са обезценени, че доходността е ниска, заяви Петров.

Номиналната доходност (средно за всички универсални пенсионни фондове) на годишна база за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г. (включващ 2008 година) е 5,56%. Тази доходност е изчислена на база на официалните данни за годишната доходност на УПФ от интернет страницата на Комисията за финансов надзор за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г. (поради липсата на официални публикувани данни за годишната доходност за 2014 г.).

За периода 01.04.2002 г. - 30.09.2014 г. постигнатата реална доходност (с приспаднати такси и инфлация) в УПФ е 0,464% на годишна база, посочи Петров. По думите му това означава, че за около 12 години средствата на осигурените лица са нараснали повече от инфлацията. Още повече, че става дума за период, който обхваща една от най-тежките финансови и икономически кризи след Голямата депресия през 1929-1933 година (през 2008 година активите на пенсионните фондове се обезцениха средно с 20,15%), допълни той.

По думите му единственото, което „експертите”, поддържащи идеята за трансфера на средства от втори към първи стълб, твърдят, е че в първия стълб пенсията е „гарантирана”. Но с оглед на демографските показатели на страната и начина, по който функционира първият стълб (на солидарен принцип), единственото, което може да се „гарантира”, е, че всяка година осигурителната тежест ще нараства и пенсионните права ще намаляват, каза той.

По думите му основният проблем при пенсиите от НОИ е, че едно правителство дава обещанията, а друго трябва да ги изпълнява. А изпълнението на обещанията за по-високи пенсии от НОИ, или дори за запазване на сегашните им нива, изглежда напълно нереалистично от гледна точка на демографските тенденции в България, смята Петров. "Единственият начин държавата да осигури запазване или повишаване на пенсиите от НОИ е да ги финансира чрез емитиране на нов дълг, който обаче ще трябва да се връща от данъците на нейните граждани", коментира той.

Сега е лесно да се планира, че бъдещите поколения ще отделят по-голяма част от дохода си за осигурителни и данъчни вноски, но тях пита ли ги някой, дали са съгласни с това? От тази гледна точка всякакви прогнози относно бъдещия размер на пенсиите от НОИ са спекулативни, е мнението на изпълнителния директор на ING Пенсионно осигуряване. По думите му не е ясно как, като се похарчат през тази година през солидарния стълб пари, събирани 12 години в капиталовия стълб, с това ще се подобрят перспективите пред бъдещите пенсионери и техните пенсионни права.

Доколкото идеята на Реформаторския блок за създаване на капиталов стълб в НОИ не противоречи на принципа на капиталовия стълб, следва да бъде подкрепена, каза още Анастас Петров. В същото време, като се имат предвид огласените мотиви, които стоят зад предложението, а именно засилване на конкуренцията между пенсионноосигурителните дружества и създаването на допълнителни пазарни стимули за подобряване на дейността им, реализирането на идеята изисква държавата да встъпи като равнопоставен пазарен играч, коментира той.

"Това означава дейността й по управлението на средствата да се осъществява по правилата, които се прилагат към частните дружества, в това число - пълна юридическа самостоятелност и абсолютна обособеност от фондовете на НОИ. Ако се създадат условия за нелоялна конкуренция чрез поставянето на държавата при по-благоприятен режим, това само ще изкриви пазарната среда и няма да бъде в интерес на клиентите”, каза Петров. Според него ако държавата наистина иска да създаде условия за допълнително стимулиране на конкуренцията между дружествата, тя може да го направи и сега - чрез въвеждане на мултифондовете, промяна в таксите и не на последно място - чрез упражняване на още по-ефективен надзор.

Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Ти просто си луд , но с твоя минимален умствен товар , това е напълно нормално , Аз имам само няколко години в подобни фондове , по принуда , за мен партида дори от 16К, са смешни пари , само колата ми е 4-ри пъти по скъпа . Ама нейсе де , тя и без това е просто купчина ламарини които се обезценяват . Но нищо не променя факта , че не пожела да изчислиш по години , какви пари биха се събрали при максимални осигуровки в Универсален пенсионен фонд . Цитираш данни , като папагал , но не мислиш , безработицата *** на вратата на подобни хора , като теб . А за доходността ясно , всички ви видяхме 2009 год , 30% надолу официално , и то със счетоводни трикове . Ако ви спрат месечните постъпления или сериозно намалеят , тогава ще стане интересно . То е ясно ,че пирамидата съществува докато получава редовно пари отвън , после рухва за дни . Примера КТБ е съвсем пресен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
993
преди 9 години
Има едно нещо, което се казва доходност..., та то вдига партидата! Това което чувам от теб са празни приказки! Та..., има партиди от по 16 хил. лева. А ти се скъсвай от яд, щото не си от тях! Умствения ти капацитет не го позволява... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Я капацитета да изчисли по години вноските да видим как ще събере партида от 16 000 лв , поне така от любопитство . През 2001 год , колко беше максималният размер на дохода , май около 850лв . Та за тази година максималната сума е около 200 лв , на 2% вноска . Трябва през всичките тези години да сте внасяли ,като през 2014 за около 1400 лв , за да вържете партида от 16 000лв . Но това дори теоретично не е възможно , през годините вноската е била много по малка пък и осигурителната сума , а и загубите им бяха доста сериозни при срива . Както и да е , ясно е ,че сега с нарастването на парите интересите стават все по сериозни , лапачите вече 10 000лв месечно не им стигат , искат по 20 000лв . Нали са големи играчи "инвеститори" , трябва им "достойно" възнаграждение . Цирка и тук предстои , след одита на чужди одитори в тези пенсионни фондчета , ще видите как изведнъж ще се окаже ,че повечето нямат и половината на това което обявяват . Примера КТБ е съвсем пресен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Не си особен капацитет , доста поомеша вноските от доброволните и универсалните пенсионни фондове . Някой бая те е излъгал в нивото на умственият ти капацитет . НЯМА как да набереш партида от 16000 лв в универсален пенсионен фонд за тези години , да не говорим че имахте и среден срив от 30% през 2009 год , после 2011 пак бяхте на минус , дори инфлацията не покривате . Но виж и на мен ако ми даваха заплатка от 10 000 лв на гърба на бунаците внасящи вноски и аз щях да дрънкам подобни глупости. Въпроса е след фалита , ти и другарите ти ли ще възстановите парите или ще е , като в КТБ .Държавата ще ви плаща масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
993
преди 9 години
А да ти е ясно, че имат право да инвестират само 30% в акции? Т.е. регулирани са от държавата да инвестират консервативно. Така че мисли, преди да се изхождаш по темата! Акциите са най-доходоносни, но и най рискови. Бе изобщо страшни инвеститори се намериха в този форум за професионалисти уж! Доходност без риск няма! Щото утре ще ревеш, че са ти загубили парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
fras
преди 9 години
А всъщност какво точно полезно за клиентите си правят пенсионните фондове?Според техните сметки средната номинална доходност за 12 г. е 5.5%, т.е. 66% общо за 12 г.Ръстът на Dow Jones Industrial Average за периода от 12 е над 70%.Т.е. ако си избрал да инвестираш сам в най-очевидната опция си щял да спечелиш повече.Е, за какво им плащам на тия ***, велики инвестиционни стратези, 5 % на входа и по 1% всяка година? Какво са направили за мен? Ами нищо!http://data.cnbc.com/quotes/1YMH5/tab/2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
993
преди 9 години
... няма капацитета да разбере. На като ти чета простотиите и ти намаш този капацитет. Останалите 2.3 млрд от общо 5 мпрд трансфер от републиканския бюджет към ДОО са пари за покриване на дефицита, т.е. общо с нашите данъци Държавата плаща 5 млрд. под формата на пенсии, защото успява да събере едва 4.6 млрд от осигуровки! А ти ми говориш, че ще може да гарантира пенсии?! Грънци, ще ти гарантира само бедност и мизерия! Ай със здраве! 28% от републиканския бюджет (5млрд) и 12% от БВП (9.6 млрд) отиват за пенсии и социални плащания. Ние сме бананова република!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
993
преди 9 години
Тези които са се осигурявали 12,5 години и са 60-ти набор, били са на макс и имате редовни вноски имат по над 16 хил. лева!!! Средната е да, около 1,900лв. Та и сега могат да се плащат на тези хора по 133 лв. пенсия за 10 г. ( а те ще трябва да получават пенсии чак през 2014, т.е. още 10г. натрупване и инвестиции!) Голям си балък, и ***, за съжаление... Вноските през 2002 и 2003 бяха 2%, 2004-2005 бяха 3%, през 2006 4% и чак през 2007 станаха 5%!!! Това което кака ти Менда ти разправя, че пенсията се намалявала с 28% е пълна глупост, защото съотношението през 2002 беше 2/29 анадъм му! Т.е., няма да е повече от 20%! Второ, държавата вкарва 2.7 млрд. в бюджета на ДОО още 12% върху всички осигурителни доходи, само че с ТВОИТЕ данъци ( и моите и нашите)! Така че осигурителните вноски в момента са 17.8%+12%, т.е. 29.8%!!! Ето това е истинската вноска за пенсии. Ето с този коефициент трябва да се намалят пенсиите на тези с УПФ и тогава се получават едва 16.8%, това което кака ти Менда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Май разговора стана махленски , никакви 28% няма да внасяш , твоята вноска е била в началото 2% , 3 % ,а в момента ти е 5%/ към тези универсални пенсионни фондове . Тоест срещу тези 5% , ще ти редуцират пенсията от НОИ с 28% . Въпроса е ,че НОИ няма как да фалира , ако трябва изцяло от други данъци ще го финансират ,но ще съществува . Докато тези фондчета са напълно неясни , вярно те поддържат донякъде БФБ и разни свързани фирмички , но оттам нататък положението е доста мътно . Ако реално парите ви си стояха в банка , вие щяхте да сте на поне двойна печалба за тези 12,5 год спрямо парите ви в подобен фонд . Пък и в банката щяха и да са гарантирани . То е ясно ,че в природата начин да печелят всички няма , важното е , че щом са ви дали възможност балъците сами да ви носят "доброволно" пари всеки месец , поне вие и кликата около вас да се напечелите добре . Седете и чакайте друг да инвестира и рискува , а вие само да печелите . Пирамидки са , ама има още малко време докато гръмнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
Miraka
преди 9 години
Навит съм! Само че тези 28% да не ме задължават да ги внасям в никакви фондове - аз ще си де разполагам с тях както намеря за добре. Даже ако може да са 100% още по-добре - не им искам скапаната пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още