IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна след решението на Фед

Щатската валута поскъпна с 0,8% спрямо еврото до 1,1890

11:30 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Търговията в сряда премина под знака на заседанието на Федералния резерв. Както се очакваше, централната банка остави лихвените нива без промяна на сегашното им ниво от 1,25%. Голямата новина обаче бе свързана с баланса на Фед, възлизащ на почти 4,5 трлн. долара. По време на пресконференцията председателят на банката Джанет Йелън обяви, че Фед ще даде начало на програмата за нормализиране на баланса през следващия месец.

Програмата ще стартира с пускането на пазара на книжа на стойност 10 млрд. долара месечно. На всеки три месеца обема им ще бъде увеличаван с 10 млрд., докато достигне 50 млрд. месечно през октомври 2018 година. Целта е банката да се освободи от облигациите, които изкупи по време на безпрецедентната програма за количествени улеснения. Покупката на дългови книжа след избухването на финансовата криза през 2008 година бе един от основните инструменти, които използва Федералният резерв, за да стабилизира финансовите пазари.

Йелън заяви още, че възможността за трето повишение на лихвите през декември все още е на масата. 11 от членовете на FOMC са на мнение, че лихвените нива ще бъдат вдигнати още веднъж до края на годината. През юни едва седем от членовете на Комитета по паричната политика прогнозираха, че лихвите ще бъдат повишени през декември. В резултат фючърсите по федералните фондове вече оценяват на 73% вероятността от вдигане на основната лихва спрямо 52% преди заседанието на централните банкери.

Доларът поскъпна спрямо основните валути, подкрепен от сигналите, които дойдоха от Федералния резерв. Зелените пари нараснаха до 1,1890 спрямо еврото. Двойката USD/JPY се изкачи до 2-месечен връх, достигайки нива от 112,51. Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, се повиши с 0,65% до 92,22 пункта. Това е най-силното дневно представяне за индекса от 4 август насам, когато поскъпна до нива от 92,42.

Новозеландският долар нарасна с 0,6 на сто, приключвайки търговията около 0,7360. Новозеландската валута се изкачи до 6-седмичен връх, след като едно от последните социологически проучвания показа, че националната партия на Нова Зеландия води пред лейбъристите преди парламентарните избори, които ще се проведат през уикенда.

Златото приключи търговията със спад от почти половин процент, достигайки 1 304,94 долара за тройунция. Силното представяне на долара, както и нарастващата възможност да видим още едно повишение на лихвите от Фед, натежаха върху жълтия метал. Златото е особено чувствително към вдигането на лихвите, тъй като това води до ръст в доходността по облигациите, а това прави инвестициите в благородния метал по-малко привлекателни. Фючърсите на среброто също се оцветиха в червено, отстъпвайки с 0,3 на сто до 17,22 долара за тройунция.

Петролът поскъпна с 1,64%, достигайки 50,72 долара за барел на фона на очакванията, че страните от ОПЕК ще успеят да договорят удължаване на срока на текущото споразумение за замразяване на петролните добиви. Някои страни от петролния картел са на мнение, че споразумението трябва да бъде удължено до края на 2018 година. Други като Еквадор и Ирак пък заявяват, че трябва да има допълнително съкращаване на добивите. Новината се отрази положително и на сорт Брент, който се повиши до нива от 56,20 долара. В същото време последните данни за петролните запаси в САЩ показаха ръст от 4,5 млн. барела за седмицата до 15 септември спрямо предварителната прогноза на анализатори за 3,5 млн. барела. Това е трето поред седмично увеличение за щатските запаси.

Водещите американски индекси достигнаха нови рекорди след редовното заседание на Федералния резерв. Dow Jones и S&P 500 затвориха на нови рекордни нива. Водещи бяха акциите от банковия сектор, които реализираха ръст от над един процент за деня. Dow Jones поскъпна с 41,79 пункта до 22 412,59 докато S&P 500 добави 0,06% към стойността си, затваряйки на ниво от 2 508,24. Технологичният Nasdaq отчете лек спад от 5,28 пункта, завършвайки деня на 6 456,04. Акциите на FedEx скочиха с 2%, след като се очаква печалбата на акция да достигне между 11,05 и 11,85 долара.

Европейските пазари приключиха търговията в сряда със смесени резултати. Общоевропейският Euro Stoxx 600 реализира спад. Сред губещите бе и FTSE 100, който отстъпи с 0,05% до 7 271,95 пункта. Водещият германски индекс Dax 30, както и френския CAC 40, добавиха съответно 0,06% и 0,08% към стойността си. Телекомуникационният сектор се повиши с около 0,1 на сто. С най-силно представяне бяха акциите на Deutsche Telecom, след като от Kepler Cheuvreux повиши оценката за книжата на компанията от "задръж" на "купи". Акциите на Kingfisher, който е най-големият търговец на дребно, поскъпнаха, след като последните финансови данни, публикувани от компанията, показаха, че приходите й ще надхвърлят предварителните прогнози на анализаторите.

Днес в 11.30 часа българско време се очакват данните за броя на одобрените ипотечни кредити от британската асоциация на банкерите. След обяд пазарните участници ще очакват информация за индекса на цените на жилищата, както и молбите за помощи при безработица в САЩ. Прогнозите на икономисти са, че за седмицата до 16 септември новоподадените молби ще достигнат 300 хил. спрямо 284 хил. за предходната седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След вчерашните събития около монетарната политика на САЩ доларът поскъпна рязко. Очакванията ни за задълбочаване на корекцията при EUR/USD се потвърждават чрез фундамента. През октомври Фед ще започне изтегляне на капитала, пуснат като стимули. Свиването на баланса ще окаже силно влияние върху цената на щатския долар и фондовите пазари. Освен свиването на баланса Фед предвижда и още едно увеличение на лихвения процент. Корекцията на зелените пари спрямо кошницата изглежда е към своя край. През следващите месеци ще наблюдаваме покачване на USD спрямо кошницата от валути.

EUR/NZD

На 12 септември публикувахме:
„Очакваме двойката да поевтинее като първата подкрепа, около която ще се задържи цената, ще бъде около 1,62164. Не е изключено да видим и по-дълбока корекция до възходящата трендлиния и кръглата цена от 1,5900 новозеландски долара за 1 евро.“

Поевтиняването се случи според очакванията ни, по най-чистият възможен начин. Не се стигна до сложни ходове при менажирането. Първата цел е достигната, по-консервативните участници е добре да затворят цялата експозиция при 1,62164, докато по-агресивните могат да оставят едни 30% отворени до следващото ниво при кръглата цена. Задържането на позиции до следващото ниво е рисково начинание и може да постави на изпитание нервите и на най-търпеливите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още