IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадуро обяви победа на вчерашните избори за губернатори

Вотът бе смятан за тест за правителството на социалистическия президент

08:32 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви победа на състоялите се вчера избори за губернатори, съобщи Франс прес. Управляващите са спечелили изборите в 17 от 23-те щата.

"Това е голяма победа. Чавизмът е получил широка подкрепа на изборите, спечелвайки 17 губернаторски места. Опозицията има само с пет", заяви Мадуро и добави, че партията му ще спечели и в последния щат Боливар, от който все още не са дошли резултатите.

Според БТА представителите на опозицията са подобрили резултата си в сравнение с предишните избори през декември 2012 г. Кандидатът на опозиционния Блок за демократично единство Хуан Пабло Гуанила ще оглави най-гъсто населения щат Сулия, където се добиват 40% от петрола. 

Представител на предизборната кампания обаче каза, че има големи съмнения и подозрения за изборни измами от страна на управляващите. Опозиционните лидери заявиха по-рано, че очакват "гигантска победа" въз основа на онова, което са съобщавали наблюдателите им в избирателните секции.

Социалистите са си върнали щата Миранда, който включва по-голямата част от Каракас и е смятан за бастион на опозицията. По-малкият брат на Уго Чавес, Аргенис Чавес е избран за губернатор на земеделския щат Баринас, откъдето произхожда семейството му. 

Избирателната комисия съобщи, че активността при гласуването е била над 61%.

Вотът бе смятан за тест за правителството на социалистическия президент Николас Мадуро, предаде Ройтерс.
Опозицията участва в тези избори въпреки критиките, които отправи към правителството заради репресивните му тактики.

В навечерието на изборите Мадуро обвини опозицията, че се е съюзила с президента на САЩ Доналд Тръмп, който наложи санкции на Венецуела и миналия месец я включи в списък със страни като Северна Корея и Иран, на чиито граждани е забранено да пътуват в САЩ.

Опозицията е обединена в коалиция от 20 партии, известни като Кръгла маса за демократично единство, която включва демократи, либерали и консерватори. 

Повече от 18 милиона венецуелци имаха право да гласуват. Близо 2000 наблюдатели, включително 60 от чужбина, следяха изборния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още