IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико иска да засили връзките си със САЩ въпреки коментарите на Тръмп

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието обеща да защитава интересите на страната си чрез диалог

16:03 | 21.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Енрике Пеня Нието. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Енрике Пеня Нието. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Мексико заяви, че иска да засили връзката с новия си американски колега Доналд Тръмп, чиито заплахи срещу страната предизвикаха опасения за голяма икономическа криза и повлияха негативно на местната валута, предава Ройтерс.

Енрике Пеня Нието заяви в Twitter, че ще защитава интересите на Мексико чрез диалог, макар че преди време Тръмп нарече мексиканските имигранти изнасилвачи и убийци.

“Ще работим, за да укрепим отношенията си чрез споделена отговорност”, коментира държавният глава, който  оприличи издигането на Тръмп с това на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. Това се случи след нападките на американеца в началото на предизборната му кампания.

Тръмп обеща да изгради стена по протежение на южната граница на САЩ, за да запази мексиканците извън страната. Освен това заплаши да прекрати търговската сделка между двете държави, ако тя не бъде променена, така че да е в полза на Съединените щати.

Правителството на Мексико заяви, че Пеня Нието ще направи обръщение, свързано с външната политика, в понеделник сутринта - само няколко дни преди делегация от високопоставени мексикански държавни служители да се отправи към Вашингтон, за да обсъди отношенията между страните с топ съветниците на Тръмп.

Встъпването в длъжност на новия американски президент беше отбелязано с протести в цяло Мексико. Повече от три четвърти от мексиканците имат лошо или много лошо мнение за Тръмп според проучване, направено сред 600 души от Gabinete de Comunacion Estrategica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още