IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария отново води сред страните с най-високо заплащане за чужденци

Сингапур обаче е лидер в общата класация за най-предпочитана дестинация сред чужденците за трета поредна година

11:19 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако човек се чуди къде да се премести, за да получава по-добро заплащане, Джедда или Женева се оказват най-добрият избор, коментира Bloomberg.

Имигрантите, преместили се да работят в Швейцария - дом на някои от най-големите частни банки, трейдъри на суровини и фармацевтични компании – печелят средно над 193 хил. долара годишно. Това е най-високото средно заплащане в света и е почти двойно по-голямо от средното в глобален мащаб, сочи проучване на HSBC Holdings, публикувано в сряда.

Швейцария води в икономическата класация на HSBC, която измерва показатели от лични финанси и напредък в кариерата до силата на местната икономика, за трета поредна година. Почти осем от всеки 10 чужденци казват, че имат повече доходи на разположение, след като са се преместили в Швейцария.

„Швейцария винаги постига високи резултати по отношение на икономиката“, казва Дийн Блакбърн, ръководител на HSBC Expat. “Повечето имигранти там са наети на пълен работен ден с по-добри перспективи за заплащане. Чужденците в Швейцария са и едни от най-уверените по отношение на местната икономика“.

Норвегия и Германия са съответно на второ и трето място по отношение на икономиката, следвани от Сингапур, който обаче води цялостната класация за най-предпочитана дестинация за трета поредна година, сочи годишният доклад HSBC Expat Explorer.

Градът-държава, където чужденците са над 60% от населението, дължи първата си позиция и на добрите си резултати в категории като изживявания и семейство. Първата измерва качеството на живот, интеграцията с местните и колко лесно е да се намери жилище, а втората – социалния живот, образованието и отглеждането на деца.

Въпреки това дебелият портфейл не винаги означава пълно щастие.

Швейцария е едва на 11-то място в цялостната класация на HSBC заради ниските оценки в категориите изживявания и семейство. Макар че страната с емблематичните си ски курорти постигат добри оценки по отношение на начина на живот, тя е едва на 36-та позиция от гледна точка на интеграцията с местните хора и създаването на приятелства.

Страната с над 2 млн. чужденци е и добро място за отглеждане на деца, но е на 44-то от 46 места по отношение на социалния живот и гостоприемството ѝ от гледна точка на разнообразието.

Именно тези категории свалят Саудитска Арабия до 40-то място в цялостната класация, малко преди Китай, а Египет е на последно място. Силните лични финанси на чужденците, живеещи в пустинното кралство, биват засенчени от слабостта на саудитската икономика, която се изправя пред най-лошото си забавяне от глобалната финансова криза насам.

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн казва, че Саудитска Арабия трябва да намери решение на културните различия със Запада, за да успее да привлече повече имигранти, опитвайки се да диверсифицира икономиката си от петрол. Това може да включва създаването на квартали, където е позволено „определено поведение“, и други места, където то не е, каза той миналата седмица.

Като цяло преместването в чужбина носи финансови облаги, като имигрантите увеличават доходите си средно с 25%, сочи проучването на HSBC, осъществено сред над 275 хил. души от 159 страни и територии.

„От притежанието на жилища до подготовката за пенсиониране – имигрантите могат да постигнат целите си за живота по-бързо“, казва Блакбърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още