IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ пласира облигации за 550 млн. евро на борсата в Ирландия

Годишните лихвени плащания по петгодишните облигации са в размер на 4,875%

10:35 | 27.07.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) е пласирал във вторник (26 юли) емисия еврооблигации на стойност 550 млн. евро на ирландската фондова борса, съобщиха от пресцентъра на държавното дружество. 

Емисията е презаписана в размер на над 2 млрд. евро. Годишните лихвени плащания са в размер на 4,875%.

Облигациите са петгодишни, като падежът им е през август 2021 г., сочи справка в данните на Bloomberg. Очаква се на инструментите да бъде присъден рейтинг (Р) Ba2 от Moody’s и BB- от Fitch.

Това е втората облигационна емисия на дружеството на международните капиталови пазари. 

„Проявеният интерес към облигацията е поредно доказателство за високата оценка на инвеститорите по отношение на осъществяваните реформи в българския енергиен отрасъл. Целият набран ресурс ще се използва за покриване на мостовия кредит, изтеглен от БЕХ в края на месец април тази година“, коментира в профила си във Facebook енергийният министър Теменужка Петкова.

БЕХ получи мостово финансиране за 535 млн. евро, за да осигури средства на дъщерното си дружество НЕК, с които то да се разплати с американските централи от комплекса "Марица-Изток" - КонтурГлобал и AES Гълъбово.

Холдингът започна срещи с инвеститори по повод готвената облигационна емисия в средата на юли. През изминалата една седмица представители на дружеството са провели интензивни срещи с инвеститори в Лондон, Париж, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Цюрих и Виена.

Дружеството изчакваше да мине референдумът за членството на Великобритания в ЕС, преди да емитира новата си облигационна емисия.

БЕХ е най-голямото дружество в България по активи и е 100% собственост на българската държава. Активите му включват повечето най-големи съоръжения за производство на електрическа енергия в България, както и електропреносната и газопреносната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
natty
преди 7 години
Точно така, доходността до падеж е 5.125% при чиста цена 98.921 на която първоначално е пласирана емисията. Към момента емисията вече се котира на чисти цени около 101.00, което прави около 4.65% доходност до падеж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
todis
преди 7 години
4.875% е лихвеният купон, без отстъпката от номинала. Реалната доходност и съответно лихвените плащания ще са 5.125%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още