IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка не вдигна лихвите и понижи прогнозите за икономиката

Централните банкери в Лондон ревизират надолу очакванията си за икономическия ръст, инфлацията и растежа на заплатите

15:19 | 04.02.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка очаквано остави лихвените проценти непроменени, но този път това решение е взето единодушно, съобщи Bloomberg. От юли миналата година Иън Маккафърти беше единственият от деветимата членове на комисията по парична политика, който гласуваше за вдигане на ставките. Днес той подкрепи колегите си в решението да оставят лихвите на рекордно ниски нива, което е сигнал, че кредитирането в Обединеното кралства ще остане евтино още известно време.

Централните банкери аргументират решението си с прогнози за слаби инфлация и икономически растеж, както и забавен ръст на възнагражденията. 

„По-продължителен период с ниска инфлация предполага, че ръстът на заплатите първоначално ще бъде по-слаб от очакваното“, смятат от АЦБ.

Според прогнозите за инфлацията в тримесечния доклад, които се базират на пазарните очаквания, лихвените проценти във Великобритания вероятно ще бъдат увеличени през 2017 – 2018 г.

Лирата поевтиня след решението до 1,4540 долара за лира, а към към 15:00 часа българско време се обменя за 1,4611 долара.

Влошените прогнози отразяват притесненията на централните банкери за глобалната ситуация, като се очаква развиващите се икономики да растат по-бавно, отколкото през последните години.

АЦБ очаква инфлацията да се повиши над целевото ниво от 2% след две години. Ръстът на потребителските цени, който през декември беше 0,2%, се очаква да бъде 1,2% през първото тримесечие на 2017 г. Прогнозата от ноември беше за 1,5% инфлация. След това темпът трябва да се ускори до 2,1% през първото тримесечие на 2018 г. и 2,2% година по-късно.

Прогнозата за ръста на заплатите също е ревизирана надолу, като тази година ще бъде 3%, а не 3,75%, както се очакваше през ноември.

Комисията по парична политика понижи прогнозите си и за икономическия ръст: 2,2% вместо 2,5% тази година и 2,4 и 2,5% съответно през 2017 и 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте khao,Моля цитирайте грешката, за която пишете.Ако имам грешка, моля посочете я. За да се обосновете, моля напишете кое за Вас е вярното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
и ние ти пишем че имаш сгрешен мозък, ама кой да слуша ... и спри да ни дразниш, ненормалнико !!Прегледах ти изчисленията, имаш грешка на страница 114, провери ги и ела пак след 35 години с новите резултати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Пиша за наличната сгрешена парична система, защото запазването на тази държавна грешка нанася болезнени злини.Тази истина е полезна.Защо се възмущавате, че се пише за полезна истина?Защо реално сте подръжник за нейно премълчаване, което подсигурява уголемяване на болезнени стопански процеси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Не си хаби коментарите да пишеш, че и тук е сгрешена паричната система.Кажи един път за винаги къде не е и спри да повтаряш като папага.л едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
Иван Митев
преди 8 години
Английската централна банка се занимава с много неща, но все още не зачита лошотията от влияние на сгрешена английска парична система. При запазване на тази държавна грешка потенциалът за катастрофална стопанска криза се завишава. При достатъчно време ще ескалира криза с много болезнени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още