IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК търси начини за намаляване на таксите при трансграничните преводи в европейски валути

Мярката е част от екшън плана на Брюксел за потребителските финансови услуги

17:50 | 24.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва публична консултация за намаляването на разходите за трансгранични парични преводи и плащания в рамките на Европейския съюз (ЕС) във валути, различни от евро, съобщават от пресслужбата на ЕК.

ЕС вече отмени високите трансгранични такси за преводи в евро в рамките на еврозоната. Те вече струват колкото и националните преводи в евро в държавите от валутния блок, припомня се в съобщението.

Намаляването на таксите за трансграничните преводи в други валути е заложено и в екшън плана на ЕК за потребителските финансови услуги от март 2017 г., посочва се в съобщението.

Това е и част от усилията на Брюксел да подобри прозрачността на таксите, които потребителите плащат при осъществяването на различни финансови услуги, допълват от Брюксел.

„Искаме да сме сигурни, че всички европейци плащат по-малко при преводи в чужбина или теглене на пари в брой от банкомати по време на техните пътувания, без значение от валутата, която използват“, коментира и еврокомисарят за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис.

По време на консултацията ЕК ще събира мнения от различни заинтересовани страни. Специален въпросник е предназначен и за потребители. Всички мнения ще помогнат на Комисията да идентифицира най-добрия начин за намаляване на разходите за трансгранични парични преводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още