IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха смесено след натиск върху автомобилния сектор

Туристическият сектор също записа понижения в понеделник

19:43 | 24.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсите в Европа затвориха смесено в понеделник, след като автомобилните акции се сринаха на фона на твърдения за тайни споразумения, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори със спад от 0,24%, като повечето от секторите се търгува на негативна територия.
Британският FTSE отписа малко над 1% от стойността си до 7377,73 пункта. Германският DAX  се понижи с 0,25% до 12208,95 пунта, а френският CAC нарасна с 0,20% до 5127,70 пункта.

Източник: CNBC

В Европа автомобилният сектор беше под натиск в първия ден на борсовата седмица след информация, че Европейската комисия поверява сигнали за картел между големите германски автомобилостроители.

Германският седмичник "Шпигел" обяви, че Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са образували картел още през 90-те години и са съгласували например ограничаването на вредни емисии при дизеловите автомобили. От ЕК обаче заявиха, че на този етап ще е прибързано да се правят повече предположения.

Акциите на Volkswagen приключиха деня с понижение в цената от 1,4%, Daimler затвори със спад от 2,6%, а книжата на Peugeot поевтиняха с 1,3%.

Туристическият сектор също записа понижения в понеделник, след като ирландската нискотарифна компания Ryanair обяви финансовите си резултати през второто тримесечие и даде сигнал за засилване на ценовата война в сектора.
Авиокомпанията съобщи, че очаква тарифите да намалеят с 5% през шестте месеца до края на септември и с 8% през шестте месеца до края на март 2018 г. Акциите й приключиха деня със спад от 1,1%.

В същото време банковите акции записаха рътове, като инвеститорите очакват по-нататъшно затягане на паричната политика в САЩ. Julius Baer oбяви, че управляваните от нея активи са се увеличили с 6% до 375,18 млрд. долара през първата половина на 2017 г., което е приблизително в съответствие с прогнозите на анализаторите. Швейцарската банка затвори с покачване в цената на акциите от 4,4%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още