IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франк-Валтер Щайнмайер: Днес Германия е разделена от нови, по-малко видими стени

Тези стени възникват между градовете и провинцията, онлайн и офлайн, между бедните и богатите, между младите и старите, смята президентът

22:13 | 03.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер. Снимка: Ройтерс

Изборите в Германия на 24 септември показаха, че страната е разделена от нови, по-малко видими стени, заяви президентът на федералната република Франк-Валтер Щайнмайер в деня на годишнината от обединението, цитиран от Ройтерс.

Вотът, на който стана ясно, че в парламента влиза крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, по думите на Щайнмайер е извел на показ „малки и големи пукнатини в обществото“. Президентът призова демократично избраните народни представители да работят заедно срещу завръщането на какъвто и да е национализъм.

„На 24 септември стана ясно, че други стени са издигнати, по-малко видими, без бодлива тел, но които стоят на пътя на нашето общо усещане за това, кои сме ние“, каза Щайнмайер в своята реч в Майнц, столицата на провинция Райнланд-Пфалц. 

На изборите партията на Ангела Меркел спечели най-много подкрепа, но по всяка вероятност ще управлява в крехка коалиция с либералите и Зелените. Самата Меркел заяви, че годишнината е ден на радост и че обединена Германия носи отговорност да гарантира свободата у дома и по света.

Щайнмайер, който беше външен министър от страна на социалдемократите преди да поеме президентския пост през март, заяви, че днес в Германия „има стени между нашите жизнени среди“. По думите му те са възникнали между градовете и провинцията, онлайн и офлайн, между бедните и богатите, между младите и старите –"стени, от двете страни на които хората трудно се разбират".

Проучване от понеделник показа, че близо две трети от германците все още виждат разлика между западните и източните провинции.

Президентът призова депутатите да покажат, че „демократите имат по-добри решения от тези, които злоупотребяват с демокрацията“ и никога да не позволяват завръщане на национализма.

Според Щайнмайер Германия се нуждае от откровена дискусия за имиграцията – тема, която доведе до възхода на “Алтернатива за Германия”, след като през 2015 г. Меркел прие около 1 млн. бежанци от Близкия изток. Той призова за дискусия за това, колко имиграция иска Германия и от колко се нуждае. По думите му това може да изисква и нови насоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Днешна Германия е резултат точно от вашата политика и е неуместна констатацията , без да се каже кой я докара до това дередже .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още