IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от каталунците са подкрепили независимост на провинцията

Испания удължава престоя на Гражданската гвардия и националната полиция в Каталуния до 18 октомври

09:52 | 07.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За независимост на Каталуния са се обявили 90,18 процента от гласувалите на референдума на 1 октомври, предава Ройтерс, като се позовава на окончателните резултати от преброяването, разпространени от правителството на испанската автономна област.

Против раздялата с Мадрид са се обявили 7,83 процента от участниците в референдума.

Гласували са общо 2,28 млн. души от общо 5,3 млн., имащи право на глас в Каталуния.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще се обърне към регионалния парламент във вторник във връзка със "сегашната политическа ситуация", съобщава говорител на правителството. Пленарната сесия се планира да започне в 18 ч местно време въпреки забраната на Конституционния съд на Испания.

Испанското министерство на вътрешните работи междувременно реши да удължи престоя на служителите на Гражданската гвардия и националната полиция в Каталуния до 18 октомври, съобщава днес в. "Паис", цитиран от БТА.

Силите на реда бяха изпратени в автономната област в рамките на операцията за уреждането на сепаратисткия проблем. Първоначално се предвиждаше те да останат в Каталуния до 11 октомври, но ръководството на полицията и Гражданската гвардия сега смятат за необходимо да удължи срока на разполагането им в областта, посочва вестникът.

Испанското вътрешно министерство изпрати в Каталуния в рамките на операцията около 6 хил. гвардейци и полицаи. На постоянна основа там служат още 6 хил. души.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още