IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Швеция може да стане страна от третия свят до 2030 г.

Дори България ще я задмине по благосъстояние, сочи доклад на международната организация

14:46 | 06.01.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пожарникари гасят джамия в Швеция след нападение на екстремисти на 25 декември 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пожарникари гасят джамия в Швеция след нападение на екстремисти на 25 декември 2014 г. Снимка: Ройтерс

Когато американският президент Барак Обама посети Швеция миналата година, той изрази дълбокото си възхищение за шведския социален модел. ООН обаче не е на това мнение. В свой доклад световната организация прогнозира, че страната не след дълго ще има статут на държава от третия свят, под нивото на Либия и България, пише CBN.

Според прогнозите на ООН, Швеция ще бъде много по-бедна страна през 2030 г., което значително се разминава с всички прогнози на шведското правителство.

Докладът на ООН за Индекса на човешко развитие (HDI) прогнозира значителен спад в благосъстоянието на шведите. За разлика от тях, съседите им ще запазят първите си места и дори ще ги засилят в дългосрочен план.

През 2010 г. Швеция бе на 15-то място в класирането на HDI. Според прогнозата на ООН Швеция ще бъде на 25-то място през 2015 г., а през 2030 г. ще е на 45-то място. Швеция е една от малкото страни с такъв сериозен спад спрямо нивото си от 2010 г.

Финландия продължава да има една от най-добрите училищни системи в света, докато в шведската система има срив на оценките.

Броят на живеещите на социални помощи спада в другите скандинавски страни, докато Швеция е изключението – броят на семействата, живеещи на социални помощи нараства, което е и сред основните фактори за спада в оценката на страната.

По-голямата част от по-малко развитите държави като Куба, Мексико, страните от Балтика и България ще задминат Швеция по благосъстояние през 2030 г., показва докладът на ООН. Дори почти банкрутиралата днес Гърция ще бъде на 13-то място през 2030 г.

Шведското общество вярва, че върви с бързи стъпки към бъдещето, но някои критици предупреждават, че се отправя към дъното. От години страната е тестово поле за всякакви видове социални експерименти, тъй като шведските политици се опитват да построят перфектното общество.

Някои сравняват страната с две други, опитали се да построят перфектните общества: Северна Корея и Съветския съюз. Ако в Швеция не ви харесва как се строи утопията няма да бъдете застреляни, но животът ви може да стане много неприятен.

Лявата управляваща класа и медиите в Швеция вярват, че основата на тяхното перфектно общество е мултикултурализмът. Той включва масирана емиграция от някои от най-бедните страни на света. Несъгласните с този план шведи рискуват да бъдат наречени расисти, фашисти или дори нацисти.

„Имиграцията е началната и крайната точка. Това е най-важната точка, за да докажеш, че си приятелски настроен към чужденците, че си приятелски настроен към имиграцията“, заявява датският журналист Микаел Ялвинг, автор на книгата „Абсолютна Швеция“.

„Става дума за това, което може да бъде казано за имиграцията. Щом веднъж е „доказано“, ти си извън играта. Щом е „доказано“, че си расист или фашист или националист, което е почти еднакво лошо, не можеш да имаш легитимна позиция или мнение“, допълва той.

„Ние имахме прекрасна страна“, заявява журналистът Ингрид Карлкуист. „Богата страна, добра страна, а след няколко години тази страна няма да я има“.

Ето и пълния текст на доклада на ООН на английски език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 18
azaza
преди 9 години
Статията се опитва да внуши, че проблемът е имиграцията. Аз не съм съгласен. Преди 100 години всеки достигнал Ню Йорк е получавал гражданство, след медицински преглед (98% успеваемост). Именно тези хора са направили страната световен лидер. Разликата със днешна Швеция е, че получилите гражданство не са получавали автоматично благоденствие, а единствено възможности. Днес имиграционната политика е много по-затегната и съответно САЩ бавно отстъпват дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 3
stasi666
преди 9 години
А България по същите причини стои на дъното и не мърда десетилетия.Разликата е че емигранти нормални и работещи има,но роми не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
А когато ЕЦБ стана единствената банка в ЕС, тогава какво ще е?Първо, със сигурност, не знаеш, какво е социализъм.Второ, социализъм не е имало, защото опитите да се изгради такъв е съпроводено със съществуването на социалистическа партия.Докато има партии, няма да има социализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
drakobg
преди 9 години
Магито-Маргарет Тачър.Жалко, че дори англичаните не помнят вече уроците и.Ще се наложи да си ги припомним всички по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Ти сигурно не си чул, че терориста организирал атентата в Беслан е изделие на руската ФСБ?Дори част от гражданите на самият Беслан го потвърждават ако отидеш да ги интервюираш и ги питаш точно затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 17
коки
преди 9 години
Поръчков доклад .. По -скоро Италия ще фалира, отколкото Швеция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 9
Jimmy
преди 9 години
Всички опити за изграждане на ЦоЦиализъм винаги и неизбежно завършват с крах - исторически факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 6
Jimmy
преди 9 години
Някои терористи ги трепят, а повечето стават началници а някой - направо президенти, като товарищ Рамзан Кадиров, който сам се хвалеше колко *** е бастисал:"Своего первого русского я убил в 16 лет. (с) Рамзан Кадыров"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 22
michaelis
преди 9 години
Еми то смех ама май ше емигрираме накрая в Русия ..... :)) там покаже ли се терорист се трепе до 9 коляно, те *** не търпят разни *** да им пукат с бомби насам натам. А Швецията да се опраат с мангализацията ..... да не са ги пускали всичките там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 21
Pitashtia
преди 9 години
Простотии. Наистина шведите прекаляяват с толерантното и етично отношение към навлеците и вероятно те живеят на социални помощи, но истината е че моделът боде очите и на Изтока и Запада на Путин и Америка. Опасност има за южните *** общества и САЩ, които са корумпирани и неравенството създава социални проблеми. Голямата депресия вече започна и Италия ще фалира както и България и Турция в следващите няколко години Гърция никога няяма да се съвземе , а подобрението в Испания е за сметка на доходите и е временно. Само северът на Европа ,Канада и Швейцария ще се задържат над повърхността. Най-страшен ще е крахът на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още