IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Европа може да отлага до безкрайност арбитражните механизми на СЕТА

Възможно е търговското споразумение да противоречи на европейската правна система, твърди проф. Лорънс Анкерсмит

12:47 | 19.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа може да отлага временно или до безкрайност старта на арбитражните механизми на СЕТА, въпреки че след два дни (на 21 септември) споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада влиза в сила с предварително изпълнение. Това заявиха специалисти по международно право на пресконференция, организирана от Екологично сдружение „За Земята“. 

Според представителя на организацията Ивайло Петров от споразумението ще спечели предимно големият бизнес, а клаузите му могат да ограничат държавите да регулират сфери като социалната политика и екологията. В България липсва анализ за ефектите, а в дебата водеща беше темата за канадските визи за българските граждани, посочи той.

Проф. Гюс Ван Хартен от Канада, който е преподавател по административно и международно инвестиционно право, изтъкна, че новите търговски споразумения дават специална защита на мултинационалните компании за достъп до обществени пари чрез предвидената арбитражната система ICS/ISDS, която позволява на бизнеса да съди отделни правителства.

Ако решат, компаниите могат да претендират за огромни обезщетения, заяви той. 

Що се отнася до СЕТА, той изтъкна, че е имало някои реформи на механизмите в процеса на преговорите, но остават следните проблеми: държавите могат да бъдат притискани при вземането на решения за определени политики, съдиите в арбитража имат финансов интерес от механизма, компаниите наред с повечето права не получават повече отговорности.

Възможно е СЕТА да противоречи на европейската правна система и това засяга и България, заяви проф. Лорънс Анкерсмит от Великобритания - експерт по европейско право.

Той припомни, че на 6 септември 2017 г. Белгия сезира Европейския съд с искане да се произнесе дали системата за уреждане на спорове между инвеститор и държава (Инвестиционна съдебна система - ICS) съответства на европейското право.

Сега по думите му страните членки, включително и България, трябва да дадат становища по този въпрос.

Така, въпреки предварително изпълнение на СЕТА, засега арбитражният механизъм се оказва спрян. Ако споразумението не бъде ратифицирано от европейските държави, това ще бъде краят на тези механизми, каза той. В същото време безмитната търговия между ЕС и Канада няма да бъде спряна.

Според проф. Гюс Ван Хартен стартът на арбитражите може да бъде спрян, като европейските държави отлагат ратификацията или до произнасянето на Европейския съд по питането на Белгия, или до безкрайност.

Ако Европейският съд се произнесе отрицателно, това би означавало цялостното отпадане на СЕТА в сегашната й форма и започване на преговорите отначало, заявиха експертите.

Участниците в пресконференцията припомниха, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за споразумението.

Конференция по темата с участието на експертите ще се проведе днес от 18 ч. в столичния  хотел Хемус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още