IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: В близките години няма да се повишава цената на винетките

След въвеждането на тол таксите моделът може да е по-справедлив и да имаме повече приходи, с които да поддържаме пътищата, твърди министърът

16:11 | 17.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Павлова по време на инспекциите днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Павлова по време на инспекциите днес. Снимка: Ройтерс

„В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия", цитирана от агенция "Фокус".

„Все пак имаме ангажимент цената да е социално поносима. Това е причината да се търси баланс и социално приемлива цена", поясни Павлова. По думите ѝ трябва да се търси реализацията на приходи, които да инвестират в поддържането на пътната мрежа.

„Ето за това работим, със съдействието на Световна банка, за въвеждането на ТОЛ системата, по която всъщност ще заплащат повече тези, които най-много рушат - тежкотоварният трафик. Надявам се през 2018 г., а и европейската директива го изисква, след въвеждането на такъв тип заплащане, моделът да е по-справедлив и да имаме повече приходи, с които да поддържаме пътищата", допълни министърът.

„В момента приходите от винетните такси са между 200 и 220 млн. лева годишно”, заяви в края на март председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров пред „Нова телевизия”, като допълни, че парите от продажбата на винетки първо отиват в централния бюджет и от него към Агенцията се превеждат около половината – 105 млн. лева. 

Припомняме, че правителството се договори със Световната банка финансовата институция да подготви необходимия анализ за въвеждането на ТОЛ система, която да замени винетните такси.  този вид такси ще се използва GPS система, която ще обхване цялата пътна мрежа. Пускът на тол таксите през 2017 г. е оптимистичен вариант, заяви преди време Павлова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
Дам, още три пропуснати години за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Жалко, скоро ще има едни нови магистрали и руени от стари пътища, в унисон с вичко останало.П.п. то и за магистралите не е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още