IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как теорията на Дау тълкува сигналите, излъчвани от пазара?

Щатските акции в момента са на неутрална територия между "биковете" и "мечките"

12:17 | 16.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Как теорията на Дау тълкува сигналите, излъчвани от пазара?

Дау теорията е най-старата система за предвиждане на пазарните движения, употребявана широко и днес. Макар поддръжниците й не винаги да са съгласни с нейната интерпретация, какъвто е случаят сега, тя е получила признанието на академичните среди, тъй като в исторически план побеждава елементарната стратегия с купуване и задържане на ценните книжа, която обикновено е базата за сравнение.

Това ни кара да обърнем внимание на Дау-теоретиците, които обаче не са на едно и също мнение, пише Марк Хълбърт от MarketWatch.

Може би е чудно защо изобщо има разногласия относно теорията. Причината е, че създателят й Уилиъм Хамилтън, който представя подхода в многобройни уводни статии на Wall Street Journal през първите три десетилетия на XX век, така и не е систематизирал разсъжденията си в точни правила.

Вижте трите условия, които според теорията дават сигнал за продажби. Макар и сравнително ясни, те все пак оставят широко поле за тълкуване, особено дефиницията „значително“ в стъпка 2 по-долу.

Стъпка 1: И двата индекса Dow Jones Industrial Average и Dow Jones Transportation Average трябва да претърпят корекция от нови, постигнати в еднакъв период, върхове.

Стъпка 2: В последващото им „значително“ възстановяване поне единият от тях не трябва да достига нивото отпреди корекцията.

Стъпка 3: И двата индекса трябва да паднат под най-ниските точки на корекциите си.

Нека да видим как тези правила могат да се приложат към т. нар. Flash Crash (моментен пазарен срив) от началото на май, когато за 20 минути акциите загубиха 862 млрд. долара от капитализацията си. В резултат на срива Wall Street въведе ограничения в търговията при силна волатилност.

След дъната от 7 май Dow Industrials и Dow Transports скочиха със съответно 5% и 8,4%, но никой от тях не премина нивата отпреди корекцията. После, на 20 май, и двата индекса паднаха под дъната си от 7 май.

Ричард Ръсел, редактор на Dow Theory Letters, тълкува тази поредица от събития като отговаряща и на трите стъпки от процеса по формиране на сигнал за продажби. След затварянето на пазара на 20 май той писа, че пробиването на майските дъна означава завръщане на основния „мечи“ тренд, а в следващите седмици прогнозите му станаха още по-мрачни.

Джак Шанеп, редактор на TheDowTheory.com и Ричард Морони, редактор на Dow Theory Forecasts, обаче твърдят, че възстановяването на пазара след дъното от 7 май е било твърде кратко (само три сесии), за да бъде определено като „значително“. Според тяхната интерпретация през целия май пазарът е бил в корекцията, която представлява само стъпка 1 от „мечия“ сигнал.

Какво можем да кажем за сегашното пазарно оживление, което започна на 7 юни? То повиши Dow Industrials с 6%, а Dow Transports – с 10,6%.

Според Шанеп това е „значително“, така че ако двата индекса достигнат върховете си отпреди 6 седмици, „бичият“ пазар ще поеме нова глътка въздух. Ако обаче не успеят и впоследствие паднат под дъната от 7 юни, тогава Шанеп (а може би и Морони) ще споделят мнението на Ръсел за господство на „мечия“ пазар.

Междувременно пазарът се намира на неутрална територия, между потвърждаване на предишния „бичи“ сигнал и възвестяването на нов „мечи“.

Липсата на посока без съмнение разочарова инвеститорите, които предпочитат ясните сигнали при вземането на решение за влизане или излизане от пазара. Имайки предвид нестабилността на пазарите обаче, сегашната ситуация на несигурност може да не трае дълго.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
schnaps
преди 13 години
Сега ако не копувате след 40 г ще гледате и няма да си вярвате за пропуснатия момент .Свръх зздлъжнялост на някои от големите икономики е пречка за развитието и дава усещане за несигурност,но самолета излита и аз смятам да се кача на него ,пък и да падни ще е от ниско и няма да ви убие а само ще се понатъртите , не забравяите БФБ там има златни кокошки :::)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още