IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите от газовите преговори - по-скоро неясни?

Според руски и украински медии няма голяма яснота около договореното в България

10:39 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Резултатите от газовите преговори - по-скоро неясни?

България и Русия подписаха в събота „пътна карта“ за изграждане на газопровода „Южен поток“, а също и протокол за доставки на руски газ в България, който според българското правителство ще доведе до по-ниски цени на синьото гориво за крайните потребители.

Ясно е, че българската и руската страни са се договорили да отпаднат посредниците при продажбата на газ. Липсват обаче много други подробности, като например с колко точно ще се понижат цените за България. В този дух са и коментарите по преговорите в руски и украински издания.

Енергийният министър на Русия Сергей Шматко обеща, че от юни 2011 г. ще има директни контакти между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и няма да останат никакви посредници. Според Шматко има и договореност България да получава газа на преференциални цени, което ще намали крайната цена за българските потребители, пише московското бизнес издание „Ведомости“.

Министърът не уточни за какви преференции става дума. Съветничката му Ирина Йосипова пренасочи въпросите към „Газпром“. А представителите на концерна ги оставиха без отговор, допълва руският всекидневник.

„Газпром“ не разкрива цените, обобщава той.

Тези дни българският премиер Бойко Борисов каза, че газът излиза на България едва ли не двойно по-скъпо, отколкото на Германия. А първият руски вицепремиер Виктор Зубков - че цената на границата е 339 долара за 100 кубични метра (което, общо взето, е средноевропейското ценово равнище на „Газпром“), припомня „Ведомости“.

Яснотата е малко и около „Южен поток“, продължава „Ведомости“. С позоваване на български медии изданието отново цитира Борисов, който обещава създаване на съвместно предприятие за българската отсечка до февруари 2011 г. Цитиран е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че българската отсечка се очаква да струва 835 милиона долара.

Строителният график остава неизвестен, но според Интерфакс в проекта „Южен поток“ ще бъдат задействани и днешните мощности на България - 17 милиарда кубически метра. Това означава, че новите газопроводи ще могат да транспортират 46 милиарда куб.м годишно, отбелязва „Ведомости“. Проектната мощност на отсечката до България по дъното на Черно море остава същата - до 63 милиарда куб. м, заявила според вестника съветничката на министър Шматко Ирина Йосипова.

Резултатът от газовите преговори в България е задоволителен за всички, заяви вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев. Той обобщи резултата от преговорите за „пътна карта“ на газопровода „Южен поток“ и за доставките на синьо гориво, информира на сайта си радио „Ехото на Москва“.

„След преговорите България получи допълнителни предимства. Още от 1 юли например газът ще започне да идва в страната на по-ниски цени от предвидените в действащите договори“, казал представителят на „Газпром“.

По думите на Медведев, цитирани от ИТАР-ТАСС, в момента няма конкуренция на пазара за нови газопроводи. Изчисления на експерти показват, че в най-близките години потреблението на газ в Европа ще нарасне и капацитетът на всички газопроводи - „Северен поток“, „Южен поток“ и „Набуко“, а също и на останалите източници на газ, няма да е достатъчен, за да задоволи търсенето изцяло, добавя „Ехото на Москва“.

Проучване на Европейския център за международна икономическа политика (ECIPE) констатира, че България и Латвия са държавите, най-зависими от руската компания „Газпром“, съобщава украинският сайт korrespondent.net. Най-малко уязвими за евентуални спирания на доставките от компанията според експертите са Португалия и Холандия.

Руският монополист стои зад повечето неотдавнашни прекъсвания на газовите доставки за ЕС, припомня сайтът.

„Повечето пазари в Централна и Източна Европа са заключени в здрави едностранни отношения с „Газпром“, и то не само като единствен доставчик на газ, но и като инвеститор на вътрешните пазари, а също и чрез дългосрочни договори за газови доставки. Всички стимули на местните газови пазари са изместени така, че да е изгодно на „Газпром“, твърдят експертите от Европейския център за международна икономическа политика според
korrespondent.net.

„С цел да намали зависимостта от „Газпром“ българското министерство на икономиката заяви в петък, 16 юли, че подкрепя плановете за добив на шистов газ в България от американските компании Chevron и Integrity Towers Inc., добавя украинският сайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още