IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Икономиката се възстановява по-бавно, отколкото бихме желали

Макар че избегнахме глобален финансов крах, разбрахме колко сериозно може да бъде влиянието на финансовата криза върху реалната икономика, е казал шефът на Федералния резерв

10:51 | 25.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Икономиката се възстановява по-бавно, отколкото бихме желали

Председателят на Федералния резерв (централната банка на САЩ) Бен Бернанке е заявил, че последиците от финансовата криза са довели до по-нисък растеж на икономиката от желания, въпреки че покупката на облигации за над 1 млрд. долара от страна на Фед намали лихвите.

„Чрез покупката на ипотечни ценни книжа и държавни облигации ние допълнително стимулирахме икономиката”, е казал Бернанке по време на конференция в Принстънския университет, където той бе ръководител на икономическия департамент от 1996 до 2002, предава Bloomberg.

“Ние избегнахме глобален финансов крах, но въпреки това разбрахме колко сериозно може да бъде влиянието на финансовата криза върху реалната икономика. И в момента продължаваме да се възстановяваме по-бавно, отколкото ни се иска, от кризата, която тласна света към дълбока рецесия през втората половина на 2008 и началото на 2009”, е казал той.

„Макар понастоящем финансовите пазари в голямата си част да функционират нормално, съгласуваните усилия за подпомагане на икономиката засега не предивикаха силно възстановяване, което значително да снижи високата безработица”, смята централният банкер.

Според него новите регулации трябва да намалят риска от бъдещи финансови кризи, призовавайки за повече изследвания върху балоните в цените на активите, ликвидността на пазарите и вземането на решения по време на пазарна паника.

„Различни стъпки, както предвидени от законодателството, така и индивидуални действия на регулаторните органи, ще направят финансовата ни система по-устойчива на шокове”, е казал шефът на Фед. „Правилата обаче в никакъв случай не гарантират, че повече няма да има финансови кризи”, е предупредил той.

Бернанке е визирал по-строгите изисквания за капиталова адекватност и ликвидност към финансовите институции, както и стандартизирането и търгуването на повече деривати на борсите, вместо извън тях.

Той е заявил, че финансовата криза е разкрила слаби места в икономиката, регулацията на финансовите институции и вътрешния риск мениджмънт при банките и брокерските компании.

Според него по-строгите стандарти за риск мениджмънт, както от страна на регулаторите, така и от страна на фирмите, подобреният надзор и завишените изисквания за финансова стабилност трябва да намалят риска от кризи и да смекчат ефекта ако такива настъпят.

Бернанке е споделил, че централните банкери са се възползвали от теорията на Уолтър Бейджхот за кредиторът от последна инстанция, развита през 19 век, за справяне с нетрадиционната финансова паника.

Вместо паническо теглене на депозити от спестителите, наблюдавахме оттегляне на краткосрочните кредитори от инвестиционните банки и небанковите ипотечни заемодатели.

„Прекомерната зависимост на някои финансови компании от несигурно краткосрочно финансиране доведе до паническо оттегляне от ключови институции, което имаше изключително неблагоприятно въздействие върху цялата финансова система” е казал банкерът.

Бернанке е обвинил за това регулаторната рамка, която не е обхващала кредиторите извън банковата система и не се е фокусирала достатъчно върху разпознаването на систематичните рискове, но Федералният резерв вече е преразгледал подхода си към тези рискове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още