IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед рискува да пусне от бутилката духът на инфлацията от 70-те

След като веднъж Фед инициира повишаване на цените, инфлацията ще е трудна за контролиране, коментират анализатори

12:38 | 26.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Фед рискува да пусне от бутилката духът на инфлацията от 70-те

За втори път, откакто зае поста на председател на Фед през 2006 г., Бен Бернанке повежда щатската централна банка към неизследвана територия на валутната теория, пише Bloomberg.

Следващата седмица Бернанке вероятно ще подкрепи решението за нов кръг от широкомащабно изкупуване на активи, след като от началото на кризата Фед похарчи 1,7 трлн. долара за подпомагане на икономиката. Този път, тъй като основните лихвени проценти вече са близки до нулата, Фед ще се опита да усили инфлацията и така да намали реалната цена на кредитирането. Целта е да се стимулира потреблението и да се даден свеж старт за икономиката, която се възстановява твърде бавно, за да стопи безработицата.

Прогнозите за общия размер на програмата за изкупуване на активи варират от 1 трлн. долара по оценки на Bank of America-Merrill Lynch Global Research до 2 трлн. долара според Goldman Sachs Group Inc., като икономистите и от двете банки са съгласни, че първоначално Фед най-вероятно ще обяви изкупуване за 500 млрд. долара на срещата си на 2 и 3 ноември в Ню Йорк. Съществува опасност обаче, след като веднъж Фед инициира повишаването на цените, инфлацията да е трудна за контролиране.

„С понижаването на реалните лихви и отхвърлянето на становището „защо да харчим днес, след като може да купуваме по-евтино утре“, Фед се надява да предизвика растеж, който да стопи безработицата“, казва Дан Грийнхаус, главен стратег на Miller Tabak & Co. в Ню Йорк. „Рискът се крие в сценарий от края на 70-те години, когато духът на инфлацията се измъкна от бутилката“.

Финансовото министерство на САЩ вчера продаде инфлационно индексирани 5-годишни ДЦК (Treasury Inflation Protected Securities, или TIPS) за 10 млрд. долара при негативна доходност за първи път в историята на щатските аукциони, след като инвеститорите заложиха, че Фед успешно ще предизвика ускоряване на инфлацията. Облигациите достигнаха негативна доходност от 0,55%.

Вчера президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли потвърди, че сегашните нива на инфлацията и безработица от 9,6% са неприемливи, и подчерта, че Фед трябва да предприеме действия, въпреки че разширяването на баланса не е „перфектното средство“.

Втори пакет от стимули ще разшири баланса на Фед, който за момента е 2,3 трлн. долара, до рекордни нива и ще се отрази както на лихвените проценти, така и на валутния курс, смята бившият управител на Фед Лайл Грамли. По-слабият долар ще подкрепи американския износ и ще повиши цените, тъй като цената на вносните продукти ще се увеличи.

Доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо шест основни валути, се е понижил с 5,2% от 20 септември насам.

Спад на долара с 10% през първите 6 месеца на следващата година ще изстреля икономиката над прогнозираните нива на растеж, придвижвайки индикаторите за инфлация и безработица по-бързо до заложените от Фед, показват данни от симулация, проведена от Macroeconomic Advisers LLC.

Темпът на ръст на брутния вътрешен продукт на страната ще се усили до 4,8% - с 1,1 процентни пункта над сега предвиждания растеж за следващата година, според Macroeconomic Advisers. През 2012 г. растежът на икономиката може да достигне 5,7%, надхвърляйки базовата прогноза с 1,3 процентни пункта.

При този сценарий безработицата се очаква да падне до 7% до края на 2012 г. - с 1,4 процентни пункта по-ниско от базовата прогноза. Индексът на потребителските цени, без цените на храните и енергията, ще се повиши с 0,4 и 0,7 процентни пункта в повече през 2011 г. и 2012 г. съответно.

Повишаването на индексите на фондовата борса ще осигури допълнителен стимул за растежа, посочват данните от симулацията.

Някои цени на суровини започнаха да се повишават в очакване на решението на Фед. Фючърсите за злато са се повишили с 22% от началото на годината, докато среброто бележи ръст от 40%.

„Историята на Фед през последните 20 години е преминаване от един балон към друг – един балон се спуква, за да създаде друг“, казва Скот Майнърд, инвестиционен директор на фонда Guggenheim Partners LLC, който управлява 76 млрд. долара. „Със сигурност сега вървим към майката на всички балони – балонът на суровините и златото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Перфектно сравнение със Зимбабве :)Явно целта не е ръст на икономиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
takiva gluposti ne biah 4uval ot vremeto na SDS i Ivan Kostovako inflatsiata povishava GDP i namaliava bezrabotitsta togava zimbabve shteshe da e raia na svetanapravo ne moga da poviarvam 4e niakoi naistina viarva v tozi absurd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още