IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-шумните скандали за търговия с вътрешна информация

Журналисти, изпълнителни директори и брокери са сред основните "жертви" в подобни събития на американската борса

10:01 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Най-шумните скандали за търговия с вътрешна информация

В началото на настоящата седмица агенти на Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) нахлуха в офисите на три хедж фонда в страната. Официалната причина за това е, че се разследват злоупотреби с вътрешна информация.

Предоставените от властите в САЩ данни са, че се разследват няколко големи хедж фонда, взаимни фондове и други големи инвеститори. Все още обаче няма официални резултати от действията на разследващите органи.

В очакване на повече информация, CNBC представя списък с някои от най-големите скандали, свързани със злоупотреби при търговия с вътрешна информация на американския пазар.

Първият пример, който медията дава, е скандалът с журналиста Р. Фостър Уинанс от Wall Street Journal. През 1985 година той предоставил информация на двама брокери за статия, която той планира да напише за рубриката „Heard on the Street”.

Двамата използвали информацията и натрупали печалба от 690 хил. долара. Делът на Уинанс бил 31 хил. долара, но при разкриването на случилото се той получил присъда от 18 месеца затвор.

Друг известен случай е този с Иван Боески, който чрез злоупотреба успява да спечели 50 млн. долара. За негово нещастие обаче измамата е разкрита и той е принуден да заплати глоба в размер на 100 млн. долара, както и да прекара три и половина години в затвора.

Образът на Боески се смята за модела, пресъздаден от Оливър Стоун като Гордън Геко във филма "Уолстрийт".

Служителят на Business Week Уилям Джаксън и брокерът Браян Калахън също попадат в списъка на CNBC. През 1990 година двамата получават обвинение за търговия с информация, публикувана в Business Week, преди обаче списанието да излезе в разпространителската мрежа.

Разследването показало, че двамата са извлекли печалба от по 19 хил. долара, с която обаче е трябвало да се разделят. Освен това им била наложена и глоба от над 37 хил. долара, но пък не лежали в затвора.

С Business Week има и друг случай – редакторът Руди Рудерман се признал за виновен по обвинение, че е използвал конфиденциална информация преди нейното публично оповестяване в списанието и е закупил акции. За това деяние той получил шестмесечна присъда.

Джеймс МакДермът, бивш изпълнителен директор на инвестиционната банка Keefe, Bruyette&Woods, през 2000 година е обинен в това, че е разкрил информация за предстоящи банкови сливания на своята любовница Катрин Ганън.

Заради тази постъпка МакДермът бил глобен с 25 хил. долара и прекарал осем месеца в затвора. Дамата пък била осъдена на тримесечен затвор.

През 2004 година бившият изпълнителен директор на компанията ImClone Самюъл Уоксъл получил присъда от 87 месеца затвор и глоба в размер на 3 млн. долара, след като се признал за виновен в шест обвинения. Сред тях имало и такива за търговия с вътрешна информация и измами.

Уоксъл продал част от акциите си в ImClone, след като разбрал, че регулаторните органи отказват на компанията му патент за производство на лекарство против рака.

В случая е замесена и Марта Стюарт, медиен магнат в САЩ, която също продала акциите си заради информацията. Тя получила 10-месечна присъда и глоба от 30 хил. долара. Брокерът й също попаднал под ударите на закона.

Един от най-шумните случаи в историята е този на бившия президент на Enron Джефри Скилинг. Влязъл в историята като най-шумният фалит в корпоративната история на САЩ, провалът на Enron просто е нямало как да не се отрази и върху ръководителите на компанията.

През 2006 година Скилинг получава присъда от 24 години затвор и глоба в размер на 45 млн. долара. Обжалванията по делото продължават, макар Скилинг от близо 4 години да излежава присъдата си.

Един от най-актуалните скандали е този с компанията за управление на активи Galleon Group. В края на миналата година нейният ръководител Радж Раджаратнам бе арестуван с обвинение в злоупотреба с вътрешна информация.

Някои данни показват, че измамата е донесла на Раджаратнам печалба от поне 20 млн. долара. Той се е признал за виновен, а съдебният процес официално започва в началото на 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още