IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането на нови членове в еврозоната се отлага

След влизането на Естония във валутния съюз неговото разрастване ще спре за поне 4-5 години, смятат от UBS

10:24 | 21.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Приемането на нови членове в еврозоната се отлага

Естония, която е на прага на членството в еврозоната, може да затвори след себе си вратата за нови членове във валутния съюз, смята Рейнард Клуз, главен икономист в швейцарската банка UBS.

Мнението на специалиста е, че влизането на нови страни в еврозоната ще спре за поне четири или пет години, съобщава Financial Times.

Казано накратко – тези страни, които искат да влязат в съюза, не могат, а тези, които могат, не искат да го правят, коментира икономистът.

„Страните, които биха имали най-голяма изгода от присъединяването към валутния съюз заради елиминирането на валутния риск и спада на рисковата премия, са далеч от покриването на критериите от Маастрихт“, смята Клуз.

„Състоянието на публичните финанси е доста нестабилно, има дефицити в публичния сектор (Литва, Латвия и Румъния) или висока задлъжнялост на държавата (Унгария), които надхвърлят доста ограниченията от Маастрихт“, посочва той.

Анализаторът посочва Чехия като основен пример за страна, която съвсем скоро би могла да покрие изискванията за членство в еврозоната, но която съвсем не е въодушевена относно присъединяването към валутния съюз.

„Политическите лидери в страната са евроскептици. Плаващият валутен курс се разглежда като източник на благоприятна гъвкавост, в икономиката има ниско ниво на дългове в чужда валута, лихвените проценти са изключително ниски. Присъединяването към еврозоната би донесло ограничени ползи за тази страна“, коментира Клуз.

От друга страна, посочва той, самите страни от еврозоната няма да са особено въодушевени от приемането на нови страни в съюза. Причината са проблемите, които в момента се наблюдават в някои от държавите, и необходимостта от спасителни мерки и кризисно кредитиране.

Въпреки проблемите в еврозоната обаче българските власти не са се отказали от членство в еврозоната. По думите на финансовия министър Симеон Дянков „независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка”.

„Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро”, казва министър Дянков в интервю за централния румънски ежедневник „Адевърул”, публикувано в средата на декември. „Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото”, допълва той.

Малко по-различни са прогнозите на Ernst&Young за развитието на България през следващите години. От компанията посочват, че 2014 г. сега изглежда най-ранната възможна дата за влизане в еврозоната въпреки надеждите на правителството, че левът ще влезе в чакалнята за еврозоната (ERM-II) през 2011 г., а през 2012 г. ще бъде приет и в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Lamer777
преди 13 години
"...Ролята на България в новия постоянен механизъмза спасителни финансови операции в ЕС, който ще действа от 1 януари 2013 г., е като на магарето, поканено на сватба. Ще не ще, тя ще носи последиците по две причини: Първо, ще бъде следена със същата строгост, която се проявява сега към недисциплинираните държави, затънали в неплатими дългове; Второ, постепенно ще пристъпи към плащане на чужди борчове, като на първо време това ще става чрез бюджета на Еврокомисията, а сетне и чрез преки вноски (когато влезе в еврозоната). Примерът на Словакия, която също е съпоставима с нея чрез населението си от 5,4 млн. души, е повече от поучителен - тя е принудена да взема заеми, за да изплаща "своя" дял от 800 млн. евро в спасителния план за Гърция, т.е. взема заеми, за да плаща чужди заеми..."http://***.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7840&sectionid=5&id=0000902
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
ako stane za 2014 ste e dobre
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още