IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудителните продажби на имоти на Острова набират скорост през 2011

Пазарът няма да бъде залят от продажби, но повишеното предлагане ще доведе до ясно изразен двупластов пазар на първокласни и второстепенни имоти, смятат специалисти

10:02 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Принудителните продажби на имоти на Острова набират скорост през 2011

Още след началото на кризата пазарът на имоти в много страни очакваше вълна от продажби на проблемни активи, тъй като все повече инвеститори няма да са в състояние да обслужват кредитите си, а банките няма да отпускат нови капитали за финансиране.

Досега обаче в случаите, в които това бе възможно, банките предпочетоха да предоговарят условията по кредитите, за да предотвратят принудителните отнемания на имоти и продажби на активите на по-ниски цени.

Специалисти сочат, че съществуват все повече признаци, че тази година финансовите институции във Великобритания и в някои други страни се очаква да започнат да намаляват обема на проблемните активи от своите баланси.

Като индикация за тази тенденция от компанията за инвестиционно консултиране Gresham Down Capital Partners посочват повишен брой принудителни продажби като офис сградата Centre Point в Уест Енд в Лондон и сградите Peterborough Court и Plantation Place в Ситито.

„Ако сте продавач, като цяло нашият съвет за 2011 г. е да продадете по-скоро, отколкото по-късно”, казва Стивън Даун, управляващ партньор в Gresham Down.

„Инвестиционното търсене все още надхвърля предлагането, но това ще се промени скоро, тъй като се появяват все повече продавачи, особено банките.“

Според него не се очаква пазарът да бъде залят от продажби, но повишеното предлагане се очаква да доведе до по-ясно изразен двупластов пазар с по-широкото ценово разграничение между първокласните и второстепенни активи.

От компанията казват, че банките все повече ще притискат задлъжнелите инвеститори, които изпитват трудности да обслужват кредитите си, да продават активи, с приближаването на матуритета на кредитите.

Сред примерите е продажбата за 95 млн. паунда от страна на Cosgraves на офис сграда на „Оксфорд стрийт“ в Лондон, притисната от консорциум от банки, воден от Ulster Bank.

Също така консорциумът, който през 2007 г. финансира покупката на Citigroup Tower от страна на ирландския бизнесмен Дерек Куинлан и Propinvest за 1 млрд. паунда, също притиска инвеститорите за продажба, добавя Даун.

От компанията уточняват, че специално във Великобритания през 2010 г. матуритет са достигнали кредити за бизнес имоти на стойност над 50 млрд. паунда, като през следващите две години стойността е над 100 млрд. паунда.

Предвид ограничения кредитен ресурс за рефинансиране, повишение на продажбите, провокирани или осъществени от страна на банките, е неизбежно, коментират от Gresham Down.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още