IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квотите за прием във ВУЗ и гимназиите отиват на съд

08:23 | 28.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Квотите за прием във ВУЗ и гимназиите отиват на съд
Разделението нарушава равенството на двата пола, смята Българският хелзинкски комитет

Отделните квоти за момичета и момчета при приема в езиковите гимназии и ВУЗ са дискриминация според Българския хелзинкски комитет. Той ще заведе дело срещу образователното министерство и срещу някои университети във Върховния административен съд. Това съобщи пред "Сега" председателят на комитета.

Квотите нарушават Закона за защита срещу дискриминацията и изискването за равенство между половете, обясни той. Делото ще бъде заведено през юни, когато започва кампанията за кандидатстване в елитни гимназии.

"Не мога да повярвам, че в България има отделни квоти за прием на момичета и момчета. Това е една от най-големите, от най-невероятните прояви на дискриминация, за които изобщо съм чувала. И това за деца на 13-14 години, това е нечувано!", заяви преди време в интервю за "Сега" тогавашната еврокомисарска Ана Диамандопулу.

Не е известно дали правителството по време на преговорите за присъединяване към ЕС е поемало ангажимент по отношение на квотите.

Неправителствена организация, каквато е БХК, има право да заведе дело от свое име, когато става дума за нарушени права на неограничен брой хора, обясни пред "Сега" адвокатката на комитета Маргарита Илиева. Тъй като университетите са автономни, не могат да бъдат съдени всички накуп. Дела ще бъдат заведени само срещу по-големи висши учебни заведения и Министерството на образованието и науката, обясни адвокат Илиева.

Ако съдът определи изискването за квоти като незаконосъобразно, те могат автоматично да отпаднат, допълни тя.

В БХК смятат, че разделянето по полове многократно усложнява достъпа на момичетата до гимназии и до висше образование, защото обикновено за едно място се борят повече жени, отколкото мъже.
Подобни квоти няма нито в страните от Западна Европа, нито в държавите от бившия социалистически лагер, сочи проверка на Хелзинкския комитет.

Само в България има подобно изискване, което по същество е пряка дискриминация, смята адвокат Илиева.
Привържениците на разделянето по пол при кандидатстването го обосновават с опасността гимназиите и висшите учебни заведения да се феминизират, тъй като жените показват по-добри резултати на изпитите. Вероятно това би се променило, ако за приема след 7 клас най-сетне бъдат въведени тестове и не се разчита толкова на механичната памет.

Не всички училища в София имат разделение по полов признак при приема след 7-и клас. От 62 гимназии и общообразователни училища 18 имат квоти, сочи справка от 2003 г. Сред тях са Първа английска, Френската, Немската, Испанската, Втора английска гимназии. Те приемат в съотношение 50:50. Равни квоти за всички паралелки имат и 133 СОУ, 127 СОУ, 35 СЕУ, 113 СОУ, 3 СОУ, 119 СОУ.

Голяма част от университетите не използват равнопоставени квоти, а приемат с превес мъже или жени.
В СУ "Св.Климент Охридски" 30:40 е съотношението мъже-жени за една от най-престижните специалности "Международни отношения". 15:25 съответно са местата за "Публична администрация". 20:30 мъже-жени е съотношението по "Философия", "Социология", "Политология", "Европеистика". Специалностите, които приемат повече мъже, се броят на пръсти. Така е в специалността "Теология" - 40:20, "Информационни технологии" - 100:70, "Математика" - 30:20, "Приложна математика" 45:35.

В повечето специалности в Техническия университет съотношението мъже-жени е 60:40.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още