IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите тестват политиката на швейцарската централна банка

Свидетели сме на класически дуел между институцията и пазарите, коментира анализатор

19:58 | 06.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Временният председател на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан е изправен пред най-сериозния тест за валутната си политика, откакто през септември въведе ограничение за курса на франка, пише Bloomberg.

Минути преди франка да прескочи наложения от SNB таван от 1,20 франка за евро, за първи път от въвеждането на мярката на 6 септември, централната банка декларира своята решимост да се противопостави на евентуални нови атаки. Сега инвеститорите искат да знаят, доколко тези заплахи са сериозни.

„SNB трябва да приеме това като предупреждение“, казва Петер Розенстрих, главен валутен стратег на Swissquote Bank SA в Женева. „Банката постигна много с вербалната си интервенция и това изглежда се превръща в класически дуел между институцията и пазарите. Сериозността на техните заплахи ще бъде тествана и те ще трябва да отговорят по някакъв начин“, допълва той.

Франкът, който в кризисни времена се счита за валутно убежище, поскъпна за втори пореден ден, след като испанският премиер Мариано Рахой заяви, че страната му е изправена пред „изключителни трудности“. По-рано тази седмица, четвъртата по големина икономика в еврозоната продаде облигации за 2,59 млрд. евро, като едва успя да достигне заложения рейндж.

Вчера вечерта в Лондон, швейцарската валута се търгуваше при курс от 1.20186 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Евро/Швейцарец, на седмична база, от края на декември е свърх продаден: %R в момента е почти -92 и така се влачи. Натиска, чисто математически, според мен, идва от това, че мечките са с 15% повече от биковете на седмична. Не мога да разбера от някои коментари, защо някои очакват, че ШНБ трябва моментално, и първосигнално щом курса чукне 1.1999 веднага да почва да купува евро. Числото 1.2000 за мен е малко условно, и съм почти убеден, че ШНБ ще реагира само и единствено ако курса слезе под 1.1970-1.1950. До момента беше пусната само една игла, която трая 5 минути! Игра на нерви е в момента, и според мен "мълчанието" на швейцарците до момента е напълно адекватно и правилно...защо да се хабят ресурси, когато само едно изречение, изречено преди половин година, продължава да върши работа! Даже ако ШНБ беше реагирала на иглата, това щеше да сигнал, че швейцарците са неуверени, че ще удържат...така си мисля аз! Палето лае при най-малкия шум, но майка му- само когато има защо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
след като има толкова много дълги поръчки на е/ф кой сваля курса надолу?за маркет мейкърите е ясно имат данни и виждат от къде идва натиска надолу но за нас това не е ясно..това определено не е от дребните рибки има голяма акула която лека полека тества и натиска курса надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още