IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът одобри 120 млн. евро за изграждането на безплатни интернет зони

Средствата ще бъдат разпределени балансирано на географски принцип

17:08 | 12.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Европейският парламент (ЕП) е одобрил днес отпускането на 120 млн. евро за създаване на 5 хил. зони с безплатен безжичен интернет в целия Европейски съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

Идентификацията във всички тях ще бъде единна.

Европейските пари ще бъдат разпределени балансирано на географски принцип. Средства ще получат първите кандидатствали по програмата WiFi4EU.

Целта е да се финансират безплатни безжични интернет зони в центровете на обществения живот. Това включва болници, библиотеки, сгради на обществената администрация и други, посочват от пресслужбата на ЕП.

Българският евродепутат Ева Майдел каза, че така се прави стъпка към създаването на единен цифров съюз.

„Днес в ЕП не просто гласуваме една програма на стойност 120 млн. евро. Това, което ми се иска да вярвам, е че днес правим поредната стъпка към трансформация на ЕС - към дигитална трансформация и от друга страна трансформация да бъдем още по-близо и още по-полезни за европейските граждани“, коментира тя.

„Отвъд тази перспектива сега е важно всички да работим заедно - евродепутати и местни власти в посока така, че тази програма да достигне до най-нуждаещите се кътчета на България и Европа. По този начин ще създадем още повече възможности за нови начинания, идеи и знания“, казва още Майдел.

За да имат право да участват, обществените органи трябва да покрият разходите за най-малко три години и да предложат на потребителите безплатен, леснодостъпен и безопасен интернет достъп. В допълнение към това финансирането от ЕС може да се ползва само ако се изключи търговската реклама и събирането на лични данни за търговски цели.

Проекти, които дублират съществуващи подобни обществени или частни схеми, няма да бъдат допускани за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още