Дори и в разгара на най-дългия икономически спад след Втората световна война италианските чревоугодници имат на какво да се радват – трюфелите. Цените на белите трюфели в страната, които са деликатес навсякъде по света, са спаднали с около 37% тази година заради нетипичните за сезона проливни дъждове, които доведоха до по-богата реколта, пише Bloomberg.
В момента известните гъби струват по 220 евро за 100 грама, докато миналата година се предлагаха по 350 евро за 100 грама, а през 2012 г. - 500 евро за 100 грама, сочат данни на Националния център за изследване на трюфелите.
"Имахме добра реколта тази година заради дъждовното лято“, твърди Джовани Монкиеро, който се занимава с трюфели от 45 години и ръководи училище в северозападния италиански град Роди, което обучава кучета в търсенето на скъпите гъби.
Добрата реколта направи трюфелите по-достъпни в момент, в който повечето заглавия, свързани с икономиката на страната, се превръщат в депресиращо четиво.
Италия, чийто държавен дълг е над 2 трлн. евро, се бори с икономическия спад, който доведе до изчезването на милиони работни места. Докато премиерът Матео Ренци се опитва да преобърне тази тенденция чрез реформи на пазара на труда, на италианците се налага да се справят в обстановка, която се влошава. Младежката безработица в Италия достигна рекордно високо ниво от 44,2%.
В разгара на тревогите и песимизма трюфелите са се превърнали в рядък източник на радост, който напомня за по-добрите дни.
Трюфелите са сезонен деликатес, който е достъпен в периода от октомври до декември. Продукцията тази година е с 30% по-висока в сравнение с тази през същия период миналата година, разкрива Националният център за изследване на трюфелите.
В Италия „оценяваме този бизнес на 400 млн. евро“, посочва Мауро Карбоне, директор на центъра.
Икономиката в град Алба е силно зависима от бизнеса с трюфели, твърди той. „Изчислихме, че за всяко евро, похарчено за ястие с трюфели, един турист харчи по още 20 евро в района“.
Италианските ловци и търговци на трюфели искат да развият бизнеса си в чужбина, надявайки се, че растящият брой богати в развиващите се пазари ще развият вкуса си към този деликатес и това ще насърчи търсенето.
„Развиващи се пазари като Бразилия, Китай, Индия, Виетнам, ще станат много интересни за нас“, твърди Алесандро Бонино, който има собствен магазин за трюфели и местни специалитети в Алба. „Те ще видят в белия трюфел това, което виждат в хайвера“.


Тежка катастрофа със загинал
Мощно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Япония
Второ издание на инициативата "(НЕ) Сам вкъщи" подготвят в Общинския приют за кучета
Осъдиха 56-годишен варненец за държане на голямо количество алкохол без акцизен бандерол
Хванаха за ден 35-ма шофьори с алкохол или наркотици
Япония и Китай ескалират конфронтацията със спор за военен радар от уикенда
Какъв трябва да е бюджетът на България? Попитахме експертите
България очаква 2 млн. туристи през зимата, над 50% ще са от Европа
Yardeni за обрата от Великолепната седморка към останалите технологии, част 2
Yardeni за обрата от Великолепната седморка към останалите технологии, част 1
Пет от най-странните жабки в серийни автомобили
Първото BMW M се продава
Опасно ли е поставянето на калъфи върху седалки с подгрев
Volkswagen вкарва три модела в сервизите заради проблеми с безопасността
Hyundai възражда един от най-забавните си модели
Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години се повишава на 460 евро
Евгений Кънев: Бюджетът може и да бъде приет силово, но ще има последици
Силен трус разлюля Япония, има предупреждение за цунами
Стармър, Мерц и Макрон в един глас: Ние сме с Украйна
Георгиев за кораба KAIROS: Евакуирана е голяма част от екипажа