IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти прогнозират бурно развитие на пазара на бизнес имоти в Европа

Спредът между лихвите и доходността е достатъчно голям, така че недвижимостите да запазят привлекателността си като инвестиционен актив

17:20 | 10.12.15 г. 5
Експерти прогнозират бурно развитие на пазара на бизнес имоти в Европа

Инвестиционният пазар на недвижими имоти в Европа ще продължи да се развива бурно и през следващата година въпреки нарастващите опасения на инвеститорите, пише онлайн изданието propertyeu.info.

И кредитирането, и финансирането със собствен капитал се очаква да останат на високи равнища, като се поддържат от засиленото търсене, особено в сегмента на офис площите.

Намаляващата доходност обаче, както и нарастващият дял на собствения капитал при сделките, все повече привличат вниманието и водят до увеличаване на изискванията на инвеститорите, според Петер Шрепел, главен изпълнителен директор за Германия в консултантската компания CBRE.

Данните на CBRE сочат, че обемът на сделките в Германия е достигнал нов цикличен връх от над 50 млрд. евро през 2015 г. Голямата разлика, според Шрепел, е делът на собствения капитал, който се насочва към сделките.

"През 2007 г. станахме свидетели на сделки, при които инвеститорите не поставиха и една стотинка на масата”, коментира той. “Всичко се задвижваше от дългове. Днес обаче инвеститорите слагат пари на масата и делът на собствения капитал е значително по-голям в сравнение с 2007 г., което носи и повече стабилност”, допълва той.

Предпазливостта на пазарните играчи идва оттам, че доходността от първокласните и второстепенните активи все повече се сближава.

И докато дългът е все по-лесно достъпен, когато става въпрос за сделки с първокласни активи, рисковете не са се увеличили, тъй като банките не финансират толкова охотно по-рискови сделки. Затова и не всеки имот, който излезе на пазара, се продава, защото инвеститорите и банките няма да купят всичко.

Има няколко положителни фактора, които тласкат инвестиционния цикъл нагоре – разнообразните източници на капитал, освен банките, засиленото търсене на офис площи, което е предпоставка и за ръст на наемите, и интересът към индустриалните имоти, отбелязва изданието.

Въпросът в момента е как евентуално увеличение на лихвите в САЩ би се отразило на пазарите на имоти и дали ще отнемат част от инерцията и ще “омекотят” още доходността.

В Европа се очаква лихвените нива да останат ниски за много дълго време, а спредът между лихвените проценти и сегашната доходност е достатъчно голям, така че недвижимостите да запазят привлекателността си като инвестиционен актив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"Спредът между лихвите и доходността е достатъчно голям," - но при отрицателна доходност не би бил толкова голям , даже обратен - така че безнес инвеститорите да не се шокират от това което ги чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още