IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Щраков: Вече почти няма български производители на строителни материали

Пазарът трудно устоява на конкуренцията на вноса от съседните ни държави, които субсидират износа си, посочва управителят на Сдружение Топливо

08:30 | 03.04.13 г. 14
<p>
	Инж. Васил Щраков.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Инж. Васил Щраков. Снимка: Investor.bg

Как се отрази кризата на пазара на строителни материали в България – разговаряме с инж. Васил Щраков, управител на „Сдружение Топливо“.

Инж. Щраков е роден през 1962 г. в Радомир. През 1980 г. вазършва строителния техникум „Христо Ботев” в София със специалност „Промишлено и гражданско строителство”, а през 1985 г. се дипломира като военен инженер по технология на строителството във Висшето военно строително училище „Генерал Благой Иванов” в София. Кариерата му започва като технически ръководител в Главно управление „Строителни войски”. Остава в ГУСВ до 2001г., където се развива като главен инженер, а по-късно е и началник производствено-техническа база. Същевременно завършва Военната академия „Георги Сава Раковски”. От 2001 г. до сега е управител на „Сдружение Топливо“.

- Г-н Щраков, каква е ситуацията на пазара на строителни материали в момента предвид засилената конкуренция на водещи брандове и спадовете в строителния сектор?

В България са представени някои от водещите брандове, най-вече в областта на сухите строителни смеси, при производството на тухли, на арматура, на цимент и топлоизолации. Конкуренцията се засили със спада на пазара, но някои от брандовете успяха да си запазят цените за сметка на пазарния дял. Като цяло обаче участниците на пазара намалиха цените, както и производството, а големите губещи се оказаха малките български производители, които на практика изчезнаха.

- Отрази ли се кризата на качеството на влаганите в строителството материали?

Кризата се отрази негативно на качеството на строителните материали. С оглед понижаването на цените много производители започнаха да покриват минимално необходимото качество, а някои дори и да не го покриват.

Първоначално това подобри пазарния дял на тези продукти, но на по-късен етап, особено в София, се усети насищане на пазара с некачествени строителни материали и последва отлив на клиенти. Може би в страната това все още не се усеща, тъй като особено в Северна и Северозападна България, които са по-слаби в икономическо отношение, най-важна си остава ниската цена.

В София обаче тази тенденция отмина, тъй като хората започнаха да се питат какво всъщност се влага в тези продукти, за да са на толкова ниски цени. Смятам, че в момента има ръст на минималното необходимо качество, за да стои един производител на пазара.

- Доколко е засегнат бизнесът със строителни материали от сивия сектор, като имаме предвид и взаимовръзката между сивия сектор и качеството?

Сивият сектор и ниското качество вървят ръка за ръка. В София сивият сектор е най-слабо проявен, контролът е по-улеснен, тъй като участниците на пазара са повече и не се познават помежду си. В малките градове обаче нещата стоят по друг начин – проверяващите и проверяваните се познават, а в много случаи са и роднини, затова сивият сектор е по-разпространен.

Напоследък обаче все повече сериозните строителни фирми на пазара се ориентират към сериозни доставчици. Ние сме малка страна и всички в бизнеса се познаваме, така че който си позволи да влезе в сивия сектор, на по-късен етап сериозните строители започват да го отбягват, тъй като се притесняват от редовността на неговите документи и от последващи проверки на контролните органи.

Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Може, може! То за всички може, само ние по-праведни и от ангели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
edimi
преди 11 години
Много мрънкане и минуси валят, когато пиша за необходимостта от форма на протекционизъм/па макар и прикрит/, за субсидиране на сектори само при доказан експорт и прочие мерки. НО, нито имаме държавници с топки, нито "матрял", който да отстоява позиции...Та затова ще ни залива субсидирана селскостопанска продукция/вкл.ГМО/ и к`ви ли не стоки. А ние ще перим гол ***, че износа се увеличава, ама то било на суровини....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Влизайки под шапката на МВФ и СБ се подписва и друго условие, отваряне на пазарите! Правителството не може да ги спре. Няма право! Договор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Щом съседите субсидират, ако имахме правителство на място, то щеше да въведе достатъчно високи мита за да защити родното производство. Особенно за внос от Турция, която не е в ЕС не е никакъв проблем да се направи. Явно нито на предишното нито на сегашното правителства им пука за БГ производителите. Иначе плямпаха и продължават да плямпат за борба с безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още