IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Щраков: Вече почти няма български производители на строителни материали

Пазарът трудно устоява на конкуренцията на вноса от съседните ни държави, които субсидират износа си, посочва управителят на Сдружение Топливо

08:30 | 03.04.13 г. 14
<p>
	Инж. Васил Щраков.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Инж. Васил Щраков. Снимка: Investor.bg

Как се отрази кризата на пазара на строителни материали в България – разговаряме с инж. Васил Щраков, управител на „Сдружение Топливо“.

Инж. Щраков е роден през 1962 г. в Радомир. През 1980 г. вазършва строителния техникум „Христо Ботев” в София със специалност „Промишлено и гражданско строителство”, а през 1985 г. се дипломира като военен инженер по технология на строителството във Висшето военно строително училище „Генерал Благой Иванов” в София. Кариерата му започва като технически ръководител в Главно управление „Строителни войски”. Остава в ГУСВ до 2001г., където се развива като главен инженер, а по-късно е и началник производствено-техническа база. Същевременно завършва Военната академия „Георги Сава Раковски”. От 2001 г. до сега е управител на „Сдружение Топливо“.

- Г-н Щраков, каква е ситуацията на пазара на строителни материали в момента предвид засилената конкуренция на водещи брандове и спадовете в строителния сектор?

В България са представени някои от водещите брандове, най-вече в областта на сухите строителни смеси, при производството на тухли, на арматура, на цимент и топлоизолации. Конкуренцията се засили със спада на пазара, но някои от брандовете успяха да си запазят цените за сметка на пазарния дял. Като цяло обаче участниците на пазара намалиха цените, както и производството, а големите губещи се оказаха малките български производители, които на практика изчезнаха.

- Отрази ли се кризата на качеството на влаганите в строителството материали?

Кризата се отрази негативно на качеството на строителните материали. С оглед понижаването на цените много производители започнаха да покриват минимално необходимото качество, а някои дори и да не го покриват.

Първоначално това подобри пазарния дял на тези продукти, но на по-късен етап, особено в София, се усети насищане на пазара с некачествени строителни материали и последва отлив на клиенти. Може би в страната това все още не се усеща, тъй като особено в Северна и Северозападна България, които са по-слаби в икономическо отношение, най-важна си остава ниската цена.

В София обаче тази тенденция отмина, тъй като хората започнаха да се питат какво всъщност се влага в тези продукти, за да са на толкова ниски цени. Смятам, че в момента има ръст на минималното необходимо качество, за да стои един производител на пазара.

- Доколко е засегнат бизнесът със строителни материали от сивия сектор, като имаме предвид и взаимовръзката между сивия сектор и качеството?

Сивият сектор и ниското качество вървят ръка за ръка. В София сивият сектор е най-слабо проявен, контролът е по-улеснен, тъй като участниците на пазара са повече и не се познават помежду си. В малките градове обаче нещата стоят по друг начин – проверяващите и проверяваните се познават, а в много случаи са и роднини, затова сивият сектор е по-разпространен.

Напоследък обаче все повече сериозните строителни фирми на пазара се ориентират към сериозни доставчици. Ние сме малка страна и всички в бизнеса се познаваме, така че който си позволи да влезе в сивия сектор, на по-късен етап сериозните строители започват да го отбягват, тъй като се притесняват от редовността на неговите документи и от последващи проверки на контролните органи.

Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
silor
преди 6 години
В България има български производители! Такива сме ние, "Силор" АД. Предлагаме полиуретанови полимерни покрития за защита на бетон и метал в строителството! Работим по Стандарт EN 1504-2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ключа тук е ясен - "ИЗНЕСЕНИ НАВЪН"! Е сега който и каквото иска да си говори за 25г. чуждите интереси,"отворения"/за някои/пазар, подкупните полит *** и милиционери разказаха играта на държава с 1300г. история. Рекорд. Но като няма гостоприемник/работещ електорат/, паразита/роднинско-гейска партократска прослойка/също умира. Не че това го топли някой де.Просто еничари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
не говоря за изолация, а за акумулация и топлинна инерция. Топлината (респ.хладината) може да се акумулира само в плътни и масивни материали и да се отдава постепенно при промяна на външната или вътрешна(интериорна) температура, създавайки плавен топлинен преход. Ако си с вътрешна изолация(или с леки стени), окачен таван и добра подова изолация, всяко проветряване би охладило рязко помещението и компенсацията ще е по-бавна и по-енергонеефективна. Не случайно масивните материали не се изхвърлят от употреба. Най-добър топлинен комфорт се създава с инфрачервено отопление(радиатори, печки) и плътни стени, а леки изолации само отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
bbzz24
преди 11 години
тухлата е по-добър изолационен материал само от хартията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
навсякъде където има нужда от топлинен комфорт се строи с тухли и други масивни материали защото те осигуряват топлообменна инерция. Така че и на много горещо и на много студено тухлата, камъка и бетона са незаменими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
bbzz24
преди 11 години
освен по нашите земи, къде другъде се строи с тухли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
И тея взеха да мрънкат за субсидии. Аз едно не мога да разбера.Ако държавата дава субсидии на всички и за всичко, от де ще ги взема тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Ако трябва да развали договорите - те явно не са в наш интерес, но това разбира се никога няма да се случи, защото се иска смелост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Пък и който си е взел неудобна шапка - да си я подмени с удобна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Държавници няма, държавници и то с по две топки. Иначе политици и смешници на хранилка, даже и да изнасяме можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още