IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Щраков: Вече почти няма български производители на строителни материали

Пазарът трудно устоява на конкуренцията на вноса от съседните ни държави, които субсидират износа си, посочва управителят на Сдружение Топливо

08:30 | 03.04.13 г. 14
<p>
	Инж. Васил Щраков.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Инж. Васил Щраков. Снимка: Investor.bg

- Какво отражение върху пазара очаквате да окаже новото законодателство за задължително рециклиране и повторно влагане на строителни материали и отпадъци?

В дългосрочен план това трябва да се случи, но как и откъде производителите ще намерят средства да се приведат според новите изисквания – това все още не е ясно на никого. Да, това ще повлияе добре на околната среда, но цените на квотите за въглеродния двуокис, които получаваха местните производители, се сринаха многократно, което обезсмисля чисто финансово изграждането на филтри, пречиствателни инсталации и други съоръжения.

Още повече, че от средата на тази година влизат нови норми за предлагането на строителни материали в целия Европейски съюз и отпадат старите изисквания. Идеята е всички по веригата да носят отговорност за качеството на предлаганите материали, но на нас ще ни е трудно да догоним водещите европейски производители.

- След като инфраструктурното строителство така и не успя да издърпа напред строителния сектор, както се очакваше, как смятате, че ще се отрази на сектора и на пазара на строителни материали по-високата активност в сферата на енергийната ефективност и „зеленото“ строителство?

Инфраструктурното строителство не можа да изтегли сектора, защото е тясно специализирано, а и фирмите, които печелят търговете, са малко. Условията за кандидатстване за търговете освен това в много случаи са подготвени за определени фирми, а и много от строителите, които свършиха реалната работа, са втори, трети или четвърти подизпълнител и парите изобщо не стигнаха до тях. Тези фирми на практика ще фалират, защото е прекъсната веригата на финансирането. Помните, че имаше и протести заради магистрала „Тракия“.

Относно енергийната ефективност – нужни са законодателни промени, защото това, което се вижда по сградите, обновяването на парче, го няма никъде по света. Преди време един чужденец ме питаше дали в сградите наоколо не живеят социално слаби, а аз му обясних, че това е „Лозенец“ - един от най-престижните квартали на София. На практика подобно обновяване излиза по-скъпо и накрая няма необходимият ефект. Освен това направената единична топлоизолация е трудно да се впише в евентуалната обща топлоизолация на цялата сграда.

Друг проблем е, че се влага много нискокачествен стиропор. Много хора пък за да икономисат мъничко пари, влошават наполовина качеството на топлоизолацията. Но това е оправдано с кризата, защото хората трудно покриват належащи нужди. Подобряването на енергийната ефективност без държавно финансиране няма да се случи.

- Как очаквате да се движи пазарът в краткосрочен и средносрочен план предвид икономическата ситуация и предстоящите избори?

Тази година не очаквам нищо добро да се случи на пазара на строителни материали. Няма причина да бъде обратното. Зимата беше изключително тежка от финансова гледна точка, въпреки че откъм климатични условия не беше чак толкова лоша. Хората, които се отопляват на твърдо гориво, не купуваха въглища за целия отоплителен сезон, а по няколко чувала през няколко седмици. Надявам се, че в близките няколко години нещо ще се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
silor
преди 6 години
В България има български производители! Такива сме ние, "Силор" АД. Предлагаме полиуретанови полимерни покрития за защита на бетон и метал в строителството! Работим по Стандарт EN 1504-2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ключа тук е ясен - "ИЗНЕСЕНИ НАВЪН"! Е сега който и каквото иска да си говори за 25г. чуждите интереси,"отворения"/за някои/пазар, подкупните полит *** и милиционери разказаха играта на държава с 1300г. история. Рекорд. Но като няма гостоприемник/работещ електорат/, паразита/роднинско-гейска партократска прослойка/също умира. Не че това го топли някой де.Просто еничари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
не говоря за изолация, а за акумулация и топлинна инерция. Топлината (респ.хладината) може да се акумулира само в плътни и масивни материали и да се отдава постепенно при промяна на външната или вътрешна(интериорна) температура, създавайки плавен топлинен преход. Ако си с вътрешна изолация(или с леки стени), окачен таван и добра подова изолация, всяко проветряване би охладило рязко помещението и компенсацията ще е по-бавна и по-енергонеефективна. Не случайно масивните материали не се изхвърлят от употреба. Най-добър топлинен комфорт се създава с инфрачервено отопление(радиатори, печки) и плътни стени, а леки изолации само отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
bbzz24
преди 11 години
тухлата е по-добър изолационен материал само от хартията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
навсякъде където има нужда от топлинен комфорт се строи с тухли и други масивни материали защото те осигуряват топлообменна инерция. Така че и на много горещо и на много студено тухлата, камъка и бетона са незаменими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
bbzz24
преди 11 години
освен по нашите земи, къде другъде се строи с тухли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
И тея взеха да мрънкат за субсидии. Аз едно не мога да разбера.Ако държавата дава субсидии на всички и за всичко, от де ще ги взема тези пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Ако трябва да развали договорите - те явно не са в наш интерес, но това разбира се никога няма да се случи, защото се иска смелост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Пък и който си е взел неудобна шапка - да си я подмени с удобна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Държавници няма, държавници и то с по две топки. Иначе политици и смешници на хранилка, даже и да изнасяме можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още