IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буреносни облаци може да обгърнат собствеността на милиони жилища в САЩ

Липсващи документи и мащабни пропуски от годините на бума застрашават жилищния пазар в САЩ

16:19 | 20.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Защо е толкова трудно да бъдат изкоренени схематичните ипотечни процедури в САЩ, пита Ройтерс.

Някои юристи го отдават на криворазбрани усилия за ограничаване на разходите. Повечето процедури са безспорни, поради което служителите пестят пари, като заобикалят скъпите проучвания за изчезнали оригинални документи или наемането на допълнителни служители, които да помогнат с растящия обем работа.

Въпреки това има признаци, че служителите се базират на съмнителни документи, тъй като в много случаи те нямат друг избор – до голяма степен оригиналните документи не съществуват, пише изданието.

Това е едно от пренебрегваните наследства от годините на жилищния бум.

В бързината да издават нови жилищни кредити и да ги препродадат възможно по-бързо на инвеститорите от Уол Стрийт, оригиналните кредитори – големи банки, както и вече фалирали издатели на високорискови ипотеки – са унищожили оригиналните документи или никога не са ги предали на инвеститорите.

От 2004 г. до края на бума на жилищния пазар в САЩ през 2006 г. над половината от всички нови ипотеки са били секюритизирани и продадени под формата на инвестиционни „пакети“.

С това банките и посредниците в много от случаите не са предали основни документи, сертифициращи правото на собственост на инвеститорите. Това означава, че множество пенсионни фондове, застрахователни компании и хедж фондове на практика никога не са получавали формално право на собственост над ипотеките, за които са платили.

Шийла Беър, която наскоро напусна поста на председател на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), призова Конгреса за мащабен одит на проблема. Въпреки това други регулатори все още не са подкрепили идеята, може би опасявайки се, че ако степента на проблема излезе наяве, ситуацията на жилищния пазар може да се влоши още повече.

Изданието дава пример с New Century Mortgage, вторият по големина издател на високорискови ипотеки, преди да фалира през 2007 г., която никога не е използвала в процеса записи на заповед или не е връчвала основни документи на тръстовете, които са купили ипотеки от нея.

Подобни мащабни пропуски са засечени и при други от големите кредитори.

Тези нередности може да доведат до големи загуби за инвестиционните тръстове, смята Матю Уайднър, ипотечен юрист.

Ако днес бъдат спазвани стриктните процедури, отнемането на имоти може да се забави неимоверно много. Също така буреносни облаци ще надвиснат върху собствеността на милиони жилища, което е вероятно да окаже още по-голям натиск върху жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
В САЩ не може да се каже дори, че са затънали в л...а до ушите. Неописуемо е. Не е зле комисията от ЕС, която пише докладите за България и Шенген да отиде там и да види какво е хаос, корупция и безпорядък и да разбере,че при нас нещата са нормални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още