IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските региони тестват апетита на инвеститорите в бизнес имоти

Каталуния и Андалусия преговарят с купувачи за продажбата на офиси и други сгради, включително тази на борсата в Барселона

15:59 | 26.01.12 г.
<p>
	Барселона. <em>Снимка: Jsome1. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Барселона. Снимка: Jsome1. Лиценз: Creative Commons

Два от най-затруднените региони в Испания полагат неимоверни усилия да продадат 100 офис сгради на британски и американски финансови мениджъри за около 900 млн. евро, пише The Wall Street Journal. Това ще е първият за тази година тест на инвеститорския апетит към сриналия се сектор на имотите в страната.

Продажбите в Каталуния и Андалусия са част от поредицата инициативи на местните власти да намалят огромните бюджетни дефицити и да си набавят свежи средства. Кандидат-купувачите обаче срещат трудности при набирането на средства от банки на фона на дълговата криза в Европа и по-високите капиталови изисквания.

Властите в Каталуния преговарят от средата на декември за продажбата на 27 първокласни имота в центъра на Барселона на британската инвестиционна компания Moor Park Capital Partners и американската Och-Ziff Capital Management Group за около 500 млн. евро.

Каталуния, която е с най-големия брутен вътрешен продукт (БВП) от всички региони в Испания, но е и най-тежко задлъжняла, е на път да продаде активите, включително сградата на фондовата борса в Барселона, преди крайния срок на 31 януари. 

Властите в Андалусия пък отложиха продажбата на стойност 400 млн. евро на 76 офиса в Севиля, Кордоба и други градове с три месеца до края на март. Кандидат-купувач е британска компания за инвестиции в недвижими имоти.

Сред сградите, които ще бъдат продадени, са малък дворец от 19 век в Кадис и емблематичната кула "Шиндлер" в Севиля, построена за Световното търговско изложение в страната през 1992 г.

Сделките на двете регионални правителства са рядък признак за живот в сектора на имотите, който беше тежко ударен от кризата. Продажбите на офис площи в Испания се сринаха през 2009 г. със 75% до 1,2 млрд. евро, сочат данни на изследователската компания Real Capital Analytics.

Продажбите са вариант за местните власти и в други региони на страната, които също изпитват остра нужда от финанси и трудно успяват да покриват плащанията си. Валенсия и Мадрид също обмислят подобни сделки, твърдят агенти на недвижими имоти и представители на властта.

За евентуалните купувачи сделките са не толкова инвестиция с цел продажба при съживяването на пазара, колкото начин да печелят от сравнително привлекателните наеми, твърдят брокери. Според договорите новите собственици ще получат доходност от малко над 8%.

Подобна доходност може да е много привлекателна за инвеститорите, като се има предвид че наемите на имоти с първокласно разположение в най-големите градове в Испания рязко се понижиха след спукването на строителния балон преди четири години.

В Мадрид например наемите на офиси са с 40% под пика от 2007 г., а усвояването продължава да намалява, според данни на консултантската фирма DTZ. Доходността от офиси в Мадрид обаче в момента е около 5,5% в сравнение с около 4% преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още