IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори се насочват към атрактивни проблемни имоти като купуват лоши кредити

Американските банки може да увеличат продажбите на проблемни кредити поради настъпващите падежи, посочват експерти

12:22 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори се насочват към атрактивни проблемни имоти като купуват лоши кредити

Инвеститорите виждат все повече възможности на пазара на проблемни имоти чрез инвестиции в “лоши” кредити, въпреки че прогнозираното "цунами" от “лоши” активи на пазара така и не се случи.

Експерти обаче очакват шансовете за сделки с проблемни имоти да нараснат поради настъпването на падежа на “лоши” кредити, отпуснати по време на пика през 2006-2007 г., смятат анализатори от Ernst & Young.

В доклада на компанията пише, че много банки са успели да коригират балансите си, да увеличат приходите си и да постигнат спад на загубите от проблемните кредити. Въпреки това обемът на заемите за бизнес имоти, които изтичат през следващите пет години, би могъл да накара финансовите институции да пуснат повече “лоши” кредити на пазара.

До момента този пазар не оправдава очакванията за ръст, които мнозина имаха, тъй като банките се придържаха към стратегията "преструвай се и отпускай", посочват анализаторите.

Финансовите институции задържаха активи в балансите си, за да спечелят време за възстановяване на по-широката икономика и сектора на бизнес имотите.

"В резултат на това банките продадоха само малък процент от проблемните си кредити и при “лоши и преструктурирани кредити" за 300 млрд. долара, които все още държат, им предстои дълъг път преди да успеят да облекчат проблема. В бъдеще банките биха могли да засилят дейностите си по продажби поради настъпващите падежи", посочват авторите на доклада.

Като цяло стойността на кредитите за бизнес имоти с настъпващ падеж през следващите пет години би могла да бъде между 800 млрд. и 1,2 трлн. долара. За до една трета от тези заеми рефинансирането вероятно е невъзможно. Финансовите институции може да са изправени пред избора да наложат възбрана, да преструктурират или да продадат тези заеми.

Една от възможностите е ако Федералната корпорация за застраховане на депозити (FDIC) продаде отделни кредити или портфейли. Според доклада тези продажби като цяло са или в брой, или чрез т. нар. структурирани транзакции, при които FDIC задържа дял в портфейла. 

Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още