IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зачестяват случаите на самонастаняване в престижни лондонски квартали

Тенденцията се обяснява с бедните емигранти от Европа и продажбите на имоти на чужденци, довели до много празни жилища

11:11 | 12.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жилищен имот в Хемпстед, предлаган под наем за 15 хил. паунда на седмица. <em>Снимка: Savills</em></p>

Жилищен имот в Хемпстед, предлаган под наем за 15 хил. паунда на седмица. Снимка: Savills

Собствениците на имоти в някои от най-престижните квартали в Лондон също усещат кризата – било то директно или индиректно чрез все по-честите случаи на самонастаняване в имотите, които не се обитават постоянно.

Броят на молбите за принудително отстраняване на самонастанени в райони като Белгрейвия, Найтсбридж и Нотинг Хил отчете рязък ръст през последните месеци, пише британският ежедневник Telegraph.

Въпреки че за ръста се обвиняват главно бедните емигранти от различни страни от Европа, експертите смятат, че свръхбогатите собственици на имоти също са отговорни.

Новата вълна от чуждестранни милиардери, търсещи жилища в някои от най-желаните квартали на британската столица през последните години, доведе до множество продажби и в резултат множество празни имоти, позволяващи на бездомните да се нанасят свободно в тях.

Появиха се и редица инциденти със суперлуксозни имоти, включително и настаняването в къщи на стойност 33 млн. паунда в Белгрейвия, една от които се смята, че е собственост на бившата съпруга на Роман Абрамович, Ирина.

През 2010 г. пък бе „превзета“ и къща в Хемпстед с цена от 12 млн. паунда, собственост на сина на полк. Кадафи, Саиф. 

Броят на молбите за отстраняване на незаконно пребиваващи в имоти в райони като Найтсбридж и Мейфеър се е повишил с 81% през 2011 г. на годишна база.

По думите на Даниъл Довар, автор на проучване върху жилищния сектор в Лондон, този ръст се дължи на растящия брой чужденци, които са придобили имоти в Лондон от началото на кризата, в търсене на безопасно убежище за капиталите си.

„Кризата в еврозоната също повиши икономическата миграция в Европа, като някои може да решат да се самонастанят, когато се преместят в нов град. Безработицата в Испания сега е над 24% от работната сила“, казва той.

Според него сред факторите, утежняващи проблема, са и високите наемни нива в Лондон и високата безработица.

Брокерите на имоти, работещи в най-горния ценови сегмент, също потвърждават, че случаите на самонастаняване са се повишили, като най-честа цел са квартали като Мейфеър и Белгрейвия.

Също така извършителите на тези имотни престъпления са станали по-организирани и работят в групи. Те ползват социалните медии, за да споделят данни за потенциални цели, координати и др.

От брокерската компания Savills посочват инцидент, в който един от извършителите се представил като строителен предприемач, за да посети скъп имот, по време на който използвал случая да отвори един от приземните прозорци на жилището, през който по-късно да се промъкне в него.

Въпреки ръста на тези случаи в Лондон, по данни на Министерството на правосъдието на Великобритания броят им в страната като цяло се понижава.

По-късно тази година се очаква да бъдат приети нови законови разпоредби, които да криминализират самонастаняването в жилищни имоти, като за нарушителите се предвижда до една година затвор или парична глоба от 5 хил. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още