IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградите на бъдещето ще ни говорят, трябва само да ги слушаме

"Зелените" сгради могат да понижат консумираната енергия с до 50%, CO2 емисиите - с до 40%, а отпадъците - с до 70%, смятат специалисти

11:39 | 22.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Схема на интелигентна сграда. <em>Изображение:&nbsp;CommScope</em></p>

Схема на интелигентна сграда. Изображение: CommScope

В света на строителството и проектирането на съвременните сгради все по-силен става акцентът върху устойчивото развитие и „зеленото“ строителство. В това отношение значима част заемат т. нар. интелигентни сгради.

По данни на технологичната компания CommScope само в САЩ сградите представляват три четвърти от цялото потребление на енергия, една трета от всички въглеродни емисии, половината от потреблението на суровини и генерират близо 136 млн. тона отпадъци.

Сградите ще допринесат за енергиен дефицит от близо 50 хил. мегавата, който се предвижда през следващото десетилетие. За да бъде запълнена тази празнина ще е необходима равностойността на цяла нова електроцентрала всеки месец през следващите 10 години.

Това налага сградите да бъдат по-умни, по-зелени и по-ефективни.

Смята се, че зелените сгради могат да понижат потреблението на електроенергия с до 50%, въглеродните емисии - с до 40%, а твърдите отпадъци - с до 70%.

Една от основните пречки пред интелигентните сгради е по-скъпото строителство. В дългосрочен план обаче този фактор се компенсира, тъй като строителството е една сравнително малка част от всички разходи, свързани със собствеността на сградата. Управлението и експлоатацията на сградата всъщност може да достигне до 50% от общите разходи, затова има смисъл да се инвестира в решения, които могат да спомогнат за спестявания в това отношение, казват от CommScope.

Сградите говорят

На помощ идват модерни решения, използвайки комбинация от предимствата, които предлагат "облачните" технологии и данните за самата сграда.

Компании като Jones Lang LaSalle са започнали тестове в партньорство с големи технологични консорциуми за внедряването на цялостни решения за оптимизация на експлоатацията на цели портфейли от сгради, разположени на различни континенти.

Благодарение на технологиите е възможно централизиран екип да следи потока от данни в цялото портфолио и буквално да предвижда проблемите преди да са настъпили. За целта се ползва информация за близо 1000 показателя, която самите сгради изпращат до центъра, свързана с електроенергията, отоплението, охлаждането, охранителната и противопожарната системи и др.

Информацията се изпраща в команден център, където екип следи всички показатели и „модели на поведение“ на различните системи в реално време. Екипът може да реагира при всяка аномалия и да я поправи, преди тя да се е превърнала в проблем.

В много случаи потенциалните проблеми могат да се решат от разстояние преди продуктивността на сградата да е засегната. Наред с предотвратяване на проблеми, данните могат да помогнат системите да се прецизират и общото функциониране на сградата да се оптимизира, обяснява Крис Браун, директор Корпоративни решения в Jones Lang LaSalle.

„Вместо да чакаме проблема, можем да търсим условия, които биха могли да създадат тези проблеми. Например ако температурата се покачи прекалено, вие действате. Това води до големи спестявания, позволява ви да действате проактивно преди самите проблеми“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още