IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекцията в Перник е одобрила плановете за застрояване на Паничище

Териториите, планирани за застрояване, попадат в зоната "Рила-буфер", чието обявяване за защитена територия се бави от години

14:32 | 01.11.12 г. 3
Екоинспекцията в Перник е одобрила плановете за застрояване на Паничище

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курортното селище Паничище, става ясно от решение на инспекцията, публикувано на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според директора на инспекцията плановете за застрояване „няма да окажат значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове“, предмет на опазване в защитените зони в Рила.

В решението на директора на РИОСВ – Перник пише, че в курортното селище не се предвижда строителството на жилища за постоянно обитаване, но предстои изграждането на ваканционен комплекс с малкоетажно застрояване до 7 м височина, както и хотелски комплекси. В следствие на планираното ново строителство в планинския курорт легловата база ще се увеличи с 5 хил. легла.

В предвидените за ново строителство в курорта парцели е планирано застрояването да е с плътност 30%.

В решението се посочва още, че за реализацията на плановете за застрояване е „необходимо отсичане на дървесна растителност“, но местоположението на зоните за строителство е такова, че намесата в околната среда да е минимална.

Всички инвестиционни предложения обаче ще се подлагат на процедура по оценка на съвместимостта им с близките защитени зони. Екоинспекцията в Перник освен това е поставила условие да отпадне предвиденото застрояване на площи, заети от бялоборови и смърчови гори, да не се строи един от планираните паркинги, както и да се намали наполовина площта на друг от тях.

Екоинспекцията иска също така да се намали с 40 на сто площта на новопроектираната улична мрежа в Паничище. Визите за строителство освен това ще се издават след предварително заснемване на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ-Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник.

Решението на пернишката екоинспекцията ще бъде обжалвано от екоорганизациите, които изпратиха отрицателни становища по доклада за оценката на съвместимостта на подробния устройствен план. Това съобщи за Investor.bg Андрей Ковачев от сдружението за дива природа „Балкани“.

Преди няколко месеца Ковачев предупреди, че се подготвя застрояване на Паничище по схемата, по която бяха застроени Банско и Разлог – изграждане на огромна леглова база, но без наличието на достатъчно туристически услуги, от които да се възползват посетителите.

Ковачев припомни, че предвидените за застрояване зони в Паничище попадат в зоната „Рила-буфер“, която „обгръща“ националния парк „Рила“ и която трябва да бъде обявена за защитена зона за опазване на мечката и главоча (вид риба).

От години границите на „Рила-буфер“ са обект на спорове между учени, екоорганизации и държавните органи, отговорни за управлението на защитените територии от европейската екологична мрежа Натура 2000, тъй като в района са концентрирани сериозни инвестиционни интереси и се планира изграждането на ски зоните „Супер Боровец”, „Искровете-Мальовица”, „Картала”, „Трещеник”.

Припомняме, че към края на август Европейската комисия поиска от България да разследва евентуални злоупотреби по два проекта, финансирани със средства от оперативната програма „Околна среда“. Единият е на общината в Сапарева баня и е свързан с оценката на туристическия капацитет на района, извършването на различни екологични проучвания, възстановяване на нарушени местообитания и други дейности.

Брюксел обаче се съмнява, че с евросредства всъщност се финансира общия устройствен план на курортното селище Паничище, чрез който да се прокара мащабно строителство на територията на Национален парк „Рила“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
интересно как само където има пари всички викат за природата , а там където няма пари и проблемите са по големи никой не обръща внимание.. Например че с ветровата и водна ерозия в дунавската равнина и Добруджа сме на път да разминем американците които за 120 години територии по големи от нашите от два метра хумус са превърнали всичко в пустиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Поредният грандиозен бетон и съсипия на природа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
rally
преди 11 години
5 000 легла! В момента там има към 5 хотела с не повече от 500 легла, представяте ли си за какво строителство става дума! Повечето са на руски "бизнесмени", но явно и госпожица ЦБ ще цъфне там след Родопите с цели хотелски комплекси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още