IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудително отнетите жилища в САЩ отчитат първи ръст от 2 години през ноември

През месеца съобщения за неплатежоспособност, търг или принудително изземане са били изпратени на 180 817 собственици на жилища

14:20 | 14.12.12 г.
Принудително отнетите жилища в САЩ отчитат първи ръст от 2 години през ноември

Броят на принудително отнетите от неизрядни кредитополучатели жилища в САЩ е нараснал с 5,4% през ноември, което е първото отчетено повишение от две години, сочат данни на компанията RealtyTrac, цитирани от Bloomberg.

През месеца банките са отнели принудително 59 134 жилища в сравнение с 56 124 през ноември 2011 г.

Повишението е първото от октомври 2010 г., когато възбраните се забавиха заради обвинения, че кредиторите са използвали нередни практики за изземане на имоти от неизрядните платци.

На месечна база отчетеното през ноември увеличение на принудително отнетите жилища е 11%.

"Кредиторите вече се научиха как да играят играта с възбраните в този нов свят, където са обект на много по-сериозен контрол", коментира вицепрезидентът на RealtyTrac Дарън Бломкуист.

"Всички страни, участващи в процеса по налагането на възбрани, най-накрая схванаха как да управляват тези имоти, за да бъде създаден един по-добре управляван и стабилен поток", допълва той.

Според експерта кредиторите са се адаптирали към държавните мерки, целящи да забавят темповете на принудително отнемане на имоти, и вече могат по-добре да прогнозират запасите от лоши жилища.

Преизбирането на президента Барак Обама също премахна до известна степен несигурността на жилищния пазар.

През ноември съобщения за неплатежоспособност, търг или принудително изземане са били изпратени на 180 817 собственици на жилища, или с 19% под броя им година по-рано. Миналият месец е бил 26-ият пореден с годишен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още