IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимален спад на новите молби за помощи за безработни в САЩ

Реалните доходи на американците през януари леко са се понижили, докато потреблението им се е запазило

17:16 | 01.03.12 г.
Минимален спад на новите молби за помощи за безработни в САЩ

Новите молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица се понижиха минимално, задържайки се близо до 4-годишно дъно, съобщиха от американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Понижението е от 2 000 молби до сезонно изгладените 351 000, след като данните за предходната седмица бяха коригирани нагоре с 2 хил. до 353 хил. броя. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за задържане на първоначално обявеното ниво за предната седмица от 351 хил. молби.

Средният показател за последните 4 седмици, който е смятан за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се понижава с 5 500 до 354 000, което е най-ниско ниво от март 2008 г.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни по редовните правителствени програми след първата седмица, е намалял с 2 000 до 3,40 млн. души през работната седмица, приключила на 18 февруари. Между проучванията през януари и февруари броят на подалите молби за помощи за безработни след първата седмица се е свил със 165 000 души.

Броят на хората, които получават извънредни помощи за безработни обаче е нараснал с 1 347 души до 2,9 млн. през работната седмица, приключила на 11 февруари.

За същия период общо 7,5 млн. се потърсили помощи за безработни по всички програми, като това е с 11 933 повече от предходната седмица.

През февруари като цяло новите молби за помощи за безработни намаляваха, което увеличи надеждите за трети пореден месец на стабилен ръст на заетостта. Броят на заетите обаче остава с 5,82 млн. души по-малък от нивата преди рецесията.

В друго съобщение американското министерство на търговията посочва, че доходите през януари са нараснали с 0,3% на месечна база, но данъците и инфлацията са заличили увеличението, а потребителското търсене остава на предишното си ниво след изглаждане на данните с ръста на цените.

Повишаването на доходите пък остана малко под прогнозите на анализаторите за 0,4% ръст. С отчитане на данъците и инфлацията доходите се понижават с 0,1%, подчертават от министерството.

Инфлационно изгладените потребителски разходи остават без промяна за трети пореден месец, хвърляйки сянка върху икономическата перспектива, тъй като покупките на домакинствата са най-сериозният двигател на растежа в САЩ.

През януари разходите са нараснали с 0,2% на месечна база, оставайки също малко под предварителните прогнози, но при отчитане на инфлацията не регистрират промяна.

Напоследък инфлацията в САЩ се ускорява заради нарастващите цени на наемите и бензина. Разходите за лично потребление са нараснали с 0,2% през януари на месечна база, което е ускоряване спрямо 0,1% през декември. Средният показател за последните 12 месеца обаче се понижава минимално до 2,4%, което е най-ниското му ниво от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още