IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ни изненада ли и този път ЕЦБ?

Днес централните банкери решават дали да използват още от инструментите на паричната политика, за да подкрепят възстановяването на еврозоната

08:25 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Какво да очакваме - отрицателни лихви по депозитите, нови дългосрочни операции по рефинансиране на банките или нищо?&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Какво да очакваме - отрицателни лихви по депозитите, нови дългосрочни операции по рефинансиране на банките или нищо? Снимка: Ройтерс

Не се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме каквато и да било намеса в стил „голямата базука“ на редовната среща през декември, твърдят анализатори. Но според някои тя може да прибегне до друго стимулиращо оръжие, пише CNBC.

Натискът върху ЕЦБ да действа на следващата среща на ръководството отслабна заради по-добрите от очакваните данни за инфлацията, публикувани миналата седмица. През ноември хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) се повиши до 0,9% на годишна база, след като през октомври потъна до 0,7% и подхрани опасенията, че еврозоната ще навлезе в дефлация. Това предизвика ЕЦБ да понижи основния лихвен процент до 0,25 на сто на срещата в началото на ноември.

Според анализаторът в Societe Generale Мишала Маркусен малцина са тези, които очакват ЕЦБ да предприеме по-голяма стъпка този четвъртък. Вместо това всички погледи ще са насочени към прогнозите на банкерите за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) и на инфлацията. Прогнозите им за 2015 г. за пръв път ще видят бял свят.

От Societe Generale смятат, че очакванията на ЕЦБ за инфлацията през 2014 г. ще бъдат занижени от 1,3% до около 1%, а прогнозата за ръста на БВП ще остане без промяна - 1%.

Въпреки положителните данни за инфлацията, не стихват опасенията за възстановяването на икономиката на еврозоната. Данните за производствената активност в региона показаха, че през ноември секторът се е разширил с най-бързото си темпо от две години и половина насам. Въпреки това две от най-големите икономики на Стария континент – Испания и Франция, разочароваха анализаторите. Миналата седмица пък Европейската комисия отчете, че бизнес активността в региона се е увеличила най-много от август 2011 г. Потребителското доверие обаче се е свило.

Тази шарена картина от икономически данни идва, след като през второто тримесечие на 2013 г. Европа изпълзя от 18-месечния капан на рецесията. Тогава БВП на континента се разшири с 0,3%. Но данните, публикувани по-рано през този месец, разкриха, че растежът на БВП на еврозоната се е забавил. За периода юли-септември той е помръднал само с 0,1% на тримесечна база.

„Разбира се, малко вероятно е ЕЦБ да отговори на всичко това, като разхлаби отново паричната си политика и то толкова скоро след ноемврийското понижаване на лихвата“, коментира главният икономист на Capital Economics за Европа Джонатан Лионес. „Независимо от това, без никакво съмнение Драги иска да подчертае предишните си твърдения, че централната банка не е привършила политическите боеприпаси", допълва той.

Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още