IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прает: Преследването на структурните реформи ще изведе Европа от кризата

Идеята за създаване на програма за директни монетарни транзакции към закъсалите страни е добра, посочи членът на ИС на ЕЦБ

20:03 | 18.02.14 г. 1
Петер Прает: Преследването на структурните реформи ще изведе Европа от кризата

Икономиката на еврозоната може да продължи да ce подобрява, ако политиците се придържат към икономическите реформи, които стимулират растежа. Това заяви в Лисабон членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает.

"Ако изпълнението на структурните реформи се преследва амбициозно и устремът за реформи продължава, изглежда вероятно растежът да продължи да изненадва положително през следващите години", посочи Прает, цитиран от WBP Online.

В понеделник председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че икономическите перспективи пред единния валутен блок се подобряват. Въпреки това той предупреди, че няма място за самодоволство сред страните в региона, подчертавайки още веднъж, че икономическата ситуация в Гърция остава крехка.

Трите международни кредитори, които образуват така наречената "тройка", ще се върнат в Атина по-късно тази седмица, за да завършат прегледа на реформите в страната. Успешното изпълняване на изисквания за реформиране на местната икономиката е необходимо за Гърция по пътя за получаване на допълнителна финансова помощ.

Прает адмирира и идеята за създаване на програма за директни монетарни транзакции към закъсалите страни. Въпреки това планът не бе приветстван от всички членове на еврозоната. По-рано този месец съдът в германския град Карлсруе дори спря съдебната процедура и изпрати случая към Люксембург. Казусът се базираше на заявката на президента на ЕЦБ Марио Драги от лятото на 2012 г., че институцията ще купува облигации в неограничен размер от поразени от кризата страни.

Според германските съдии евентуално по-голямо купуване на държавни облигации от "боледуващи страни" може да "доведе до значително преразпределение на средствата между държавите-членки и с това да приеме характеристиките на финансова компенсация". По думите им подобен казус не е предвиден в европейските договори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още