IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Надцененият корпоративен дълг заплашва финансовата стабилност

По данни на Централната банка на Германия доходностите по деноминираните в евро и долари "junk" облигации са доста под средните им стойности

14:37 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк: Надцененият корпоративен дълг заплашва финансовата стабилност

Централната банка на Германия (Бундесбанк) предупреждава, че корпоративният дълг се надценява, което заплашва финансовата стабилност на най-голямата икономика в Европа, пише Financial Times.

Коментарите на институцията идват в момент, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля да започне с покупките на корпоративни облигации, с което ще увеличи размера на счетоводния си баланс, но ще разсее опасността от стагнация в еврозоната.

„Налице са сигнали, че търсенето на доходност води до надценяване в някои пазарни сегменти“, пише в становището на Бундесбанк. „Ефектите са предвидими особено на пазарите на корпоративни облигации и синдикирани заеми.“

ЕЦБ в момента изкупува само обезпечени облигации и ценни книжа, обезпечени с активи, като не купува корпоративен и държавен дълг. Редица анализатори прогнозират, че през декември или в началото на следващата година ЕЦБ ще разшири обхвата на покупките си.

От Централната банка на Германия проявяват загриженост най-вече по отношение на ценните книжа без инвестиционна оценка – т.нар. „junk“ облигации (или високодоходни облигации). Банкерите предупреждават, че високата доходност по тези активи е доста под исторически средните нива.

По изчисления на Бундесбанк доходностите по деноминираните в евро и долари „junk“ облигации за пръв път спадат под 16-годишната средна през 2011 г., като се понижават до нива, характерни за последните дни преди финансовата криза.

Освен това от Бундесбанк предупреждават още, че ултра ниските лихвени проценти натежават на резултатите на германските банки.

„Рентабилността на германските банки остава структурно слаба“, пише в доклада. „Ако лихвените проценти останат потиснати в близко бъдеще, печалбите на банките могат да бъдат поставени под сериозен натиск. Тогава по-високодоходни кредити ще трябва да бъдат револвирани като такива с по-ниска доходност, което ще свие печалбата.“

Лихвените проценти по депозитите, които дават повечето германски банки, вече кръжат около нулата. Членът на Управителния съвет на Бундесбанк Андреас Домбрет, който ръководи и банковия надзор, не очаква масово въвеждане на отрицателни лихвени проценти.

Commerzbank е единственият голям германски кредитор, който обяви, че ще таксува големите си корпоративни клиенти, държащи големи по размер депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още