IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Отрицателните лихвени проценти могат да са стимул за икономиката

Отрицателните ставки поддържат нормалната система, при която кредиторите се компенсират за риск, като получават положителна възвращаемост

19:19 | 16.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Отрицателните лихвени проценти са жизненоважен инструмент за предоставяне на стимули за икономиките, които се нуждаят от това, а САЩ може да се възползват от използването му по време на финансовата криза, се казва в нов доклад на Федералния резерв в Сан Франциско.

Отрицателните лихвени проценти са обект на противоречива практика и досега не са изпробвани в САЩ, но съществуват успешни вариации на прилагането им в други държави.

В нормални времена централните банки се опитват да повлияят на съответните икономики чрез промени в положителните лихвени проценти. В момента диапазонът на лихвите, с които оперира Фед е определен между 1,75% и 2%.

Но промените в структурата на икономиките, демографските промени и други фактори създават среда, в която краткосрочните проценти са по-ниски, отколкото в миналото. Това означава, че когато централна банка се сблъска с проблеми, е по-вероятно да намали лихвите до нула. В САЩ по време на предишната финансова криза, т. нар. нулева долна граница беше прагът на лихвената политика.

Отрицателните ставки поддържат нормалната система, при която кредиторите се компенсират за риск, като получават положителна възвращаемост на своята инвестиция. При отрицателни лихви кредитополучателите получават заплащане, за да вземат заеми, а не обратното. Централните банки въвеждат отрицателните лихви, за да засилят финансовата активност на стопанските субекти.

Лихвата за депозитите на Европейската централна банка сега е минус 0,5%. Японската централна банка също има отрицателен лихвен процент.

Последният доклад на Фед разгледа пазарите на облигации, засегнати от политиката на отрицателните лихвени проценти на Датската национална банка, ЕЦБ, Швейцарската национална банка, Шведската Riksbank и Банката на Япония.

Икономисти твърдят, че САЩ могат да се възползват от отрицателните проценти по време на финансовата криза. Тази година Фед понижи лихвения си процент два пъти и се очаква да го направи отново в края на месеца. Заради това намаление отново се появиха спекулации, че в бъдеще Фед може да премине към прилагането на отрицателните лихвени проценти. Но централните банкери изглежда още не са се решили на тази стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Федералният резерв (Фед) ползва неправилен модел за емитиране на долара. При наличната банкова грешка, Фед чрез административно занижена основна лихва отлагат началото на локални и национална кризи. Тази политика се съчетава с въвеждане на отрицателни лихвени равнища. Тези подходи подсигуряват възникване на бъдещи завишени щети.Вариантите за Фед са:1. При запазване на банковата грешка: Фед ползва неправилен модел за емитиране на долара е с нарастващи щети, проблеми и катастрофална криза.САЩ са жертва на грешка на Фед.2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
MartoTar
преди 4 години
Отрицателните лихви противоречат на икономическата логика.Икономическите богове сигурно са превъртелиhttps://martintarpev.wordpress.com/2019/03/22/%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Защо да не можеш , ако платиш тройна цена за жилището , а строителната фирма бутне на банката едни пари да ти ги дадат като лихва - един вид отстъпка при покупката . Накрая да не излезе че си го взел 3 пъти ами 2,5 пъти по- скъпо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
Petar2015
преди 4 години
Е хайде де, кога ще мога да изтегля жилищен кредит с отрицателен лихвен процент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Отрицателните ставки поддържат нормалната система, при която кредиторите се компенсират за риск, като получават положителна възвращаемост ." Това е вярно , но е вече време рискът за който всички говорят вече да се материализира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още