IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Испанската централна банка иска ясна цел за европейската инфлация

Това ще приведе банката в съответствие с целите на Фед и Централната банка на Великобритания, смята Пабло Ернандес де Кос

19:02 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителят на Испанската централна банка предупреди новото правителство в страната да не премахва трудовата реформа, която според икономистите е от решаващо значение за възстановяването на страната и поддържането на конкурентоспособността й.

"Испанската икономика все още трябва да поддържа конкурентоспособността си на високо ниво", заяви Пабло Ернандес де Кос пред Financial Times.

Той също така изрази мнението си за паричната политика на еврозоната, като призова Европейската централна банка да приеме ясна цел за инфлация от 2%, а не сегашната й по-сложна формулировка.

Създаването на повече от 2 милиона работни места между 2014 и 2018 г. в Испания беше една от последните истории за икономически успех в еврозоната. Тези числа представляват около една четвърт от всички работни места, създадени в региона през същия период.

Де Кос отбеляза, че реформата на пазара на труда, прокарана от предишното дясноцентристко правителство през 2012 г., е дала на компаниите повече гъвкавост за намаляване на разходите след финансовата криза. Чрез реформата са били намалени обезщетенията за сужителите, а договарянето на заплащането и условията на труд е преминало на нивото на отделните предприятия.

Планът за отмяна на реформата е в центъра на коалиционното споразумение между социалистите и крайнолявата партия Подемос, които сформираха правителство през миналия месец. Те искат да забранят уволненията поради отсъствия, причинени от болест, и да ограничат използването на подизпълнители. От правителството също така искат да върнат трудовото договаряне на секторно ниво.

Де Кос твърди, че би било по-добре властите да се съсредоточат върху въпроси като намаляване на високия дял на хората с временни договори, които в момента са повече от една четвърт от работната сила и държат едно едно от най-високите нива в еврозоната. Друг приоритет според Де Кос трябва да бъде намаляването на броя на трайно безработните в Испания, които в момента са приблизително 14% от населението в трудоспособна възраст.

Гуверньорът на централната банка критикува ходовете на правителството за увеличаване на минималната заплата в Испания, която нарасна с 22% през 2019 г. и 5,5% през тази година. Той обясни, че това може да повиши безработицата сред лицата с по-ниска производителност.

Де Кос също така призова правителството да предприеме по-големи стъпки за намаляване на структурния си бюджетен дефицит от около 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт, както и дълга си, чието съотношение към БВП е малко под 100%.

„Фискалната консолидация през последните четири години по отношение на намаляването на структурния дефицит е много малка, почти нищожна“, каза той. "Това е факт", допълни гуверньорът.

Предложението на Де Кос, че ЕЦБ трябва да премине към ясна 2-процентова цел за инфлация, ще приведе банката в съответствие с целите на Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания.

Управителят на Испанската централна банка, който е работил като съветник в ЕЦБ в периода между 2004 и 2007 г.,а сега е член на Управителния съвет, заяви, че подобна промяна ще „даде яснота“ в момент, когато „дори хората, работещи на финансовите пазари, имат различни интерпретации“ на целта за инфлация на ЕЦБ.

„Точно определена цел, която се използва от други институции - това е правилният ход според мен“, каза той.

Други членове на Управителния съвет на ЕЦБ настояват за определяне на диапазон за инфлация - да речем между 1,5% и 2%. Това може да направи по-вероятно повишаването на лихвите при по-ниско ниво на инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още