IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще издаде първите си облигации още през октомври

Еврокомисията иска да установи нови стандарти на финансовия пазар със социални и зелени облигации, както и да укрепи еврото в условията на икономическа криза

13:44 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Едно обаче е ясно отсега: облигациите на ЕС ще променят структурно европейския пазар на облигации. От гледна точка на ЕК именно това е предназначението им. Изпълнителната власт на ЕС иска да укрепи пазара на социални и зелени облигации („Social“ и „Green Bonds“). „С облигациите за програмата на ЕС SURE, разбира се, ние почти ще утроим световния пазар на социални облигации“, казва Хан.

„Това е силен знак от ЕС, че можем да използваме финансови инструменти, за да вкараме политиката в съответствие с нашите стратегически приоритети”. Освен това 30 процента от облигациите за фонда за възстановяване на ЕС Next Generation EU ще бъдат зелени облигации. „Следователно следваме политическите си цели. В края на краищата около една трета от 750 милиарда евро ще бъдат инвестирани в сферата на зелената сделка “, казва 62-годишният австриец.

Хан не се опасява за липсата на интерес към облигациите. „Пазарът реагира много положително на нашите европейски облигации. Има огромен интерес поради присъщата стойност на облигациите“, казва комисарят по бюджетните въпроси. Финансовият пазар е много възприемчив за облигации с такова качество, пояснява още той.

Финансовите експерти в Европейския парламент са далеч по-скептични по този въпрос. „Такива обеми не могат просто да бъдат пуснати на пазара. Европейската комисия трябва първо да създаде подходящи структури вътрешно и бързо да установи надеждни връзки с международни инвеститори“, настоява Маркус Фербер, влиятелен говорител на фракцията на ЕНП в Комисията по икономически и парични въпроси.

Досега ЕС беше сравнително малък участник на пазара на облигации в Европа. Понастоящем международната общност има облигации с обем от около 50 милиарда евро, но се радва на отличен рейтинг на финансовия пазар. 

Както Moody’s, така и Fitch дават най-високите си оценки - ААА. Това дава възможност на Брюксел да взема пари назаем при много изгодни условия. За разлика от страните членки обаче, на ЕС не е позволено да взема заеми за финансиране на собствения си бюджетен дефицит.

В търсене на нови финансови източници

Държавните и правителствените ръководители на ЕС се споразумяха за многогодишната финансова рамка (МФР) от 1,074 трилиона евро за периода от 2021 до 2027 г. на четиридневна специална среща на върха в средата на юли. Към това се добавя и фондът за възстановяване от 750 милиарда евро, който се финансира чрез съвместни облигации.

Зад кулисите на сградата Berlaymont в Брюксел, седалището на ЕК, подготовката за разпределянето на паричната благодат и финансирането ѝ чрез облигации вече тече с пълна сила.

За да може в бъдеще да покрива всички задължения, Европейският съвет увеличи горната граница на собствени приходи на ЕС до 0,6 процента от брутния национален доход в рамките на неговите граници.

В момента ЕК разработва предложения за нови собствени ресурси до края на юни, като например данък върху механизма за коригиране на границите на CO2 или цифров данък. Но има още идеи. „Като комисия сме готови да разработим допълнителни източници на приходи“, обяви Хан. След това първите от тези нови източници на доходи за ЕС ще бъдат въведени в началото на 2023 г. Те ще са определящи за погасяването на облигациите.

С търсенето на повече собствени ресурси ЕК среща разбиране в Европейския парламент. Депутатите призовават в продължение на много години Брюксел да има собствени източници на финансиране, за да се предотврати зависимостта от националните правителства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още