IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Dell става все по-сложна

Съпротивата срещу придобиването на производителя от страна на създателя му Майкъл Дел расте с всеки изминал ден

10:10 | 07.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Дел:&nbsp;&ldquo;Ние вече не сме чист производител на PC&rdquo;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Дел: “Ние вече не сме чист производител на PC”. Снимка: Ройтерс

За Майкъл Дел става все по-сложно да откупи създадения от самия него производител на компютри. Според информации на американския бизнес канал CNBC предприемчивият американски инвеститор Карл Айкан през последните две седмици е придобил постепенно акции в Dell и вече е натрупал дял от 6%.

CNBC смята за вероятно Айкан да се изкаже против поглъщането и вместо това да изисква плащане на специален дивидент. New York Times и агенцията за финансовата информация Bloomberg също пишат за подобни планове, позовавайки се на информирани източници. Самият инвеститор не коментира информацията.

Двама други основни акционери в Dell - Southeastern Asset Management и T. Rowe Price вече се изказаха срещу сделката за 24,4 милиарда долара, защото за тях цена от 13,65 долара за акция е твърде ниска. Двамата заедно държат около 13 на сто от компанията.

За Айкан е известно, че не се плаши от всякакви конфронтации със своите инвестиции. Той разполага с необходимите средства за това: американското списание Forbes го нарежда в класацията си на супер богаташите на 26-о място  с около 20 млрд. долара. За сравнение, Майкъл Дел бе класиран на 49-о място с около 15,3 млрд. долара.

Богатството на Дел се крие в останалите 14%, които той държи в Dell. Той обаче иска напълно да изкупи основата през 1984 г. компания с помощта на инвеститорите и да я свали от борсата. След това планира радикална промяна на производителя на компютъра, който страда от силните промени в индустрията за смартфони и таблети. 

Компанията защити планираната продажба на Майкъл Дел още в сряда сутринта. Комисията, която анализираше положението на компанията в продължение на 5 месеца, посочи в свое съобщение, че е „преговаряла активно“, за да гарантира на акционерите, че получават най-добрата възможна цена при съгласуването на офертата на основателя Майкъл Дел на стойност 13,65 долара за акция, която ще превърне компанията в частна.

Бордът обаче търси паралелно и други алтернативи, не на последно място и за да се защити юридически срещу възможна критика, че е продала  Dell на ниска стойност. По информация на Bloomberg инвестиционната компания Blackstone, както и конкурентите на Dell - Lenovo и Hewlett-Packard са заявили интерес. Според Wall Street Journal и големия акционер в Dell Southeastern Asset Management се е осмелил да подаде контра оферта.

През февруари Майкъл Дел заяви, че е постигнал споразумение за отписване на компанията от борсата, партнирайки си с компанията за дялови инвестиции Silver Lake, както и с Microsoft Corp. Целта е да бъде облекчен трудният преход от производител на компютри за масова употреба до оператор на услуги за предприемачи като частна компания, далеч от зоркото око на Уолстрийт.

Бордът на директорите ще си отваря очите за възможни други купувачи до 22-и март. Майкъл Дел и партньорите му, сред които и концернът Microsoft, планират да приключат окончателно със сделката до 5-и ноември.

По продажби на компютри в световен мащаб Dell днес вече е на трето място след Hewlett-Packard и Lenovo. “Ние вече не сме чист производител на PC”, заяви самият Майкъл Дел още през юли 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още