IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Дел натиска Ctrl+Alt+Del за рестарт на Dell

Консорциум около основателя изкупува компанията за общо 24,4 млрд. долара

18:14 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дел ще се опита да възстанови основаната от него компания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дел ще се опита да възстанови основаната от него компания. Снимка: Ройтерс

Третият по големина в света производител на компютри Dell ще изчезне от борсата. Консорциум, воден от основателя на компанията, основен акционер и главен изпълнителен директор Майкъл Дел, успя да договори изкупуване за около 24,4 млрд. долара (18 млрд. евро), съобщиха от Dell в четвъртък.

Останалите участници в сделката са компанията за дялови инвестиции Silver Lake и софтуерният гигант Microsoft Corp. Така акционерите на Dell ще получат по 13,65 долара за акция, а основателят Дел ще повиши участието си в компанията. За Microsoft участието в производителя на компютри си струва, защото отскоро концернът предлага собствени таблети. 

Dell продължава да е гигант в бранша – компанията е третият по големина производител на компютри в света. В най-добрите си времена концернът бе оценен на 100 млрд. долара. В понеделник борсовата стойност на компанията със седалище в Раунд Рок, щата Тексас, бе около 23,7 млрд. долара.

Причина за сделката е свиването на пазара на персонални компютри. Без да отдава внимание на чувствителността на другите акционери, Майкъл Дел може да се опита да възстанови групировката.

Това е и най-голямата транзакция от този вид от началото на финансовата криза. Същевременно е и негласно признание за провала на Майкъл Дел в опита му да вдъхне на своята компания чист въздух, желан от инвеститорите на Уолстрийт.

Майкъл Дел е първокурсник в колеж през 1984 г., когато основава PCs Limited в своята стая в общежитието на Университета на Тексас. Компанията асемблира компютри по поръчка, най-вече за малки предприятия и любители. Скоро след това той напуска колежа, за да се съсредоточи върху бизнеса си на пълен работен ден.

Неговият бизнес модел е да приема поръчки на клиентите по телефона, като по този начин избягва посредник. През 1988 г. компанията, тогава известна под името Dell Computer Corp., стана публична, нараствайки до 30 милиона долара. Моделът на преки продажби ѝ дава предимство пред съперници като International Business Machines Corp. (IBM) и Compaq Computer Corp. По-големите фирми продават компютри чрез местните прекупвачи и дистрибутори.

Компютрите по онова време все още струват около 3000 долара. Dell не само елиминира някои разходи, което му помага да се конкурира в цената, но дава на клиентите възможност да уточнят точните параметри на дискове и памет, които искат в своите компютри. Ефективната верига за доставки също помогна на Dell да генерира кеш, като компанията успява да вземе парите от клиентите, преди всъщност да асемблира машините, които са поръчани.

Възходът на интернет и електронната търговия разшири бизнес модела на Dell. Шест месеца след пускането на Dell.com през 1996 г., компанията генерираше повече от 1 милион долара чрез онлайн продажби на ден през сайта. До 2001 г., тази сума нарасна до 40 милиона долара на ден.

Междувременно Dell усъвършенства своята верига за доставки, премахна ненужните стъпки и разходи. Компанията организира за ключови доставчици отворени складове в близост до своите фабрики и накара всички свои доставчици  да предоставят дискове и процесори само когато са необходими.

Dell използва своята верига за доставки, за да разшири дейността си към предлагане на по-скъпи продукти за бизнеса като сървъри. Към 2000 г. Dell бе най-голямата PC компания в света.

Постепенно обаче конкурентните производители на персонални компютри подобриха ефективността на своите вериги на доставки. В някои случаи компаниите започнаха да възлагат производствените задължения на компании в Азия, особено когато цените на преносимите компютри паднаха и мобилните модели станаха по-популярни, отколкото настолните компютри.

По продажби на компютри в световен мащаб Dell днес вече е на трето място след Hewlett-Packard и Lenovo. “Ние вече не сме чист производител на PC”, заяви самият Майкъл Дел още през юли 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още