IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронните разплащания в България със стабилен ръст през 2013 г.

Биткойнът до голяма степен все още е „социална валута“ и поради тази причина не е търгуема валута, изтъкват от Visa Европа

16:05 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Никола Хус, Красимира Райчева и Марк Антипоф. <em>Снимка: Visa Europe</em></p>

Никола Хус, Красимира Райчева и Марк Антипоф. Снимка: Visa Europe

За биткойн и SEPA

На въпрос на Investor.bg относно отношението на Visa към дигиталната валута биткойн, нашумяла през последните години, управляващият директор на Visa за Европа Марк Антипоф отговори, че биткойнът до голяма степен все още е „социална валута“. Той е обект на математически и технически изчисления и поради тази причина все още не е търгуема валута. Ако наистина биткойнът бъде признат за валута, то тогава Visa би имала по-конкретно отношение.

„Животът става по-дигитален. Светът се променя. Технологиите се променят. Ето защо Visa следи с интерес биткойна“, допълни Никола Хус. Компанията обаче остава предпазлива, докато не се изяснят въпросителните около виртуалната валута. И Антипоф, и Хус изтъкнаха, че правителства вече работят в посока на регулиране на биткойна.

"Проектът на Единната зона за плащания в евро – т.нар. Single Euro Payments Area, или SEPA реално се случва. Първа фаза премина. Visa работи тясно с Европейската комисия и по отношение на втората фаза и се запознава тясно с нормативната уредба", отговори на друг въпрос на Investor.bg управляващият директор Марк Антипоф.

Хус добави, че SEPA е „добър залог“ за голям, но труден пазар като европейския. Според него той е изключително сериозно предизвикателство.

 Представителите на компанията посочиха, че 20% от приходите (300 млн. евро) са отишли за инвестиции в нови технологии за разплащания през 2013 г. Никола Хус посочи, че компанията изпълнява изискванията на стандарта Базел III за размера на резервите, макар че Visа не е длъжна да го спазва. 

Целите на Visa за 2014 г.

Представителите на Visa са оптимистични, тъй като 60% от плащанията все още се извършват в брой. Според тях това е една ниша, която трябва да се атакува. Приоритетите пред компанията за настоящата година ще бъдат свързани със създаването на предпоставки за навлизането на иновативните технологии като мобилните разплащания и интегрираните дигитални портфейли.

В България компанията ще продължи обученията си за повишаване на финансовата грамотност сред българските ученици. Друга цел за 2014 г. ще бъде увеличаването на броя обекти, които приемат разплащания с картите.

От Visa вярват, че до 2020 г. 50% от разплащанията ще се осъществяват чрез мобилните телефони на потребителите. Електронните разплащания насърчават търговията, заменят неефективните и скъпи за управление пари в брой и намаляват сивата икономика.

“Финансовите ни успехи през 2013 г., ясно доказват, че българите са готови да се възползват от предимствата на електронните разплащания и все по-често ги използват при ежедневните си покупки“, заяви от своя страна Красимира Райчева. „Променящите се навици и изисквания на потребителите с основание ни изпълват с очаквания за успешното навлизане на безконтактните технологии и други иновативни услуги на Visa на местния пазар, чиято цел е непрекъснатото осигуряване на по-добра защита за личните им финанси.”

Според нея трябва да се работи в посока стимулиране на потребителите да извършват плащания през POS терминалите, защото много често те първо теглят пари през банкомата пред магазина, с които после заплащат покупките си. В България повече от половината, опериращи в страната търговски банки предлагат технологии са безконтактни плащания. Целта на Visa e през тази година броят на финансовите институции да се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още