IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Бенев и българската следа в квантовата архитектура

Българският предприемач работи по комерсиален продукт, стъпващ на тази технология

15:53 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chivas</em></p>

Снимка: Chivas

Каква е идеята Ви - Вашата разработка да се ползва предимно от крайни потребители или от компании?

- Моето предположение е, че ще има два различни начина да се развие. Първият е чисто потребителски. С доста работа и по-голям мащаб на финансиране може да се направи например един браузър плъг-ин, който, когато отидеш на някой сайт, реално да ти покаже дали някоя статия има неточности. Финансовият модел обаче е по-скоро за институции като банки, компании като KPMG и Delloitte, които издават информация за клиенти, която има голяма нужда да бъде точна и да е верифицирана. По-скоро виждам втория модел, но може да служи и на потребителите.

На какъв етап от разработката сте?

- Все още сме само на база проучвания. Говорим с потенциални партньори, но сме на много проучващо ниво.

Какъв е размерът на финансирането, от което се нуждаете?

- Милиони. Зависи как го разглеждаме. Самата квантова, теоретичната част не е толкова огромна. Ние можем да докараме нещо, което работи, но за да се превърне в продукт за компании, ще е нужен период от 2-3 години самата технология да се развие. Но има и един куп по-традиционна работа, свързана с изкуствен интелект и машинно самообучение. Трябва да се изкара контекстът на дадената цифра, която се вижда в статията, да се съедини с оригиналния текст и това е една много тежка част. Тежката работа е аналитичната и за началната стъпка са нужни около 2 млн. евро.

Има ли специалисти, които се занимават с подобен тип проекти у нас?

- Не, но това е така в цял свят, освен в Кеймбридж, MIT и още няколко места. Интересното е, че подходът за програмиране е напълно различен и логиката не е просто да вземеш един програмист и той да се занимава с това, а трябва да се задълбочиш много и да погледнеш нещата по тотално различен начин.

Колко души се занимавате с този проект?

- Шестима. Това включва и програмисти, дизайнери, маркетинг и т.н. Проектът обаче се нуждае от още хора.

Отвъд двата проекта, които споменахте, сте и изпълнителен продуцент на музикалната група Оратница. Как съчетавате тези толкова отговорни и сериозни професии в едно?

- Надявам се, че с годините съм опитал да разбера къде имам някаква компетентност и опит, за да постигна нещо, и къде не мога. Често излизат интересни възможности. Въпросът е да се прецени дали може да се допринесе към конкретния проект.

Фактът, че все повече хора се вълнуват и се занимават с повече от едно нещо ли е това, което припознахте в кампанията на Chivas “Success is a blend”?

- Срещам хора все повече хора, които не правят едно, а много различни неща, и им е трудно да обяснят зад какво точно стоят. Забелязвам, че има тенденция все по-рядко да можеш да се определиш с една професия. Хората вършат все повече неща, имат много хобита и интереси извън работа. Много ми хареса това, че Chivas се опитват да олицетворят тази тенденция в рамките на кампания.

Този тренд се сблъсква с друг - да говорим все повече за баланса между работата и личния живот. Постижим ли е той в такъв случай?

Позитивното сега е, че имаме толкова инструменти, които можем да балансираме, да делегираме, оптимизираме работата си. От друга страна, днес хората са много по-гъвкави по отношение на начина, по който работят..

В този смисъл технологиите по-скоро ни помагат или ни пречат?

Със сигурност помагат. Миксът от неща, които ползваш като инструменти, е твое решение, начинът, по който разполагаш с времето си, също.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още