IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT секторът генерира почти 6% от икономиката на София

Широкият сектор на информационните и комуникационни технологии е силно концентриран в столицата

16:59 | 10.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

История на сектора в България

България има традиции в сферата още от епохата на социализма, като това се отнася особено за производството на хардуер. По тази причина не е изненадващо, че IT секторът бележи бурно развитие в първите години на пазарна икономика. Първата организация на фирмите в сферата на информационните технологии – БАИТ, е основана през 1995 г., като в състава й влизат водещи фирми както от софтуерната, така и от хардуерната индустрия – Fadata, Stemo, Vali Computers, Cisco.

С по-тесен фокус, само върху софтуерната индустрия, е основаната през 2001 г. БАСКОМ, чиито членове са лидерите на IT пазара и днес – Sirma, VMWare, SAP, CSC. Двете организации се занимават с отстояването на общите интереси на фирмите в бранша, влиянието върху политиките, които касаят сектора, и организирането на общи инициативи и кампании. Сред другите важни браншови организации са ICT Cluster, която изпълнява сходни функции, и Българската уеб асоциация с фокус само върху специализираните в уеб приложения и уеб дизайн фирми.

Повечето от водещите днес фирми в ИТ сектора започват историята си през 90-те години. Fadata е основана още през 1990 г., а ключовият ѝ продукт е застрахователният софтуер INSIS. През годините фирмата е изграждала по поръчка инфраструктура за редица други компании и институции. С доста по-широко портфолио е създадената през 1992 г. Sirma group, в която влизат десетина по-малки дружества, всяко съсредоточено върху конкретно IT поле. Най-популярните продукти и услуги на групата са за финансовата и банковата сфера, но портфолиото им включва широка гама от други отрасли, за които разработват IT решения – от индустрията, през културата, до държавното управление.

Останалите български фирми сред десетте най-големи са основани през новото хилядолетие. Musala Soft се ражда през 2000 г. с фокус върху изграждането на софтуерни решения за мултинационални фирми и правителства, а Telerik – през 2002 г., като се специализира в създаването на инструменти за уеб разработка. През 2015 г. Telerik е придобита от американската Progress Software. По-нова сред българските фирми е създадената през 2010 г. Bulpros, която се занимава най-вече с облачни услуги, големи данни и интернет на нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Задаваш ли си въпроса, как се яха нещо от което хал хабер си нямаш? Това да не ти е туризъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Аматьорска статия. В началото бяха фирми - перачници на пари.Истинската причина ИТ да се развива добре е че държавата го изпусна. ДС не успя да го яхне, ограничи, рекетира. А можеше и останалата икономика да е така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още